Hoće li ukrajinska pšenica smanjiti prosečnu cenu na svetskom tržištu

Sredinom maja će se sastati  ministri poljoprivrede sedam ekonomski najrazvijenijih država kako bi potražili put da na svetsko tržište stigne žito iz Ukrajine blokirano ratom, iz rata proisteklim blokadama luka i neizvesnošću transporta železnicom.

Američki predsednik Džo Bajden danas je na sastanku o merama za borbu s inflacijom, održanog u Beloj kući, izjavio da se u skladištima u Ukrajini nalazi čak 20 miliona tona žita.

„Mi proučavamo načine za povratak tog žita na svetsko tržište i tako postignemo snizavanje cena“ rekao je Bajden, prenosi Komersant sa sajta Bele kuće.

Nemački ministar poljoprivrede Cem Ozdemir pozvao se početkom maja na          “ izveštaje o namernim napadima Rusije na silose pšenice, djubriva, poljoprivredna polja i infrastrukturu“ u Ukrajini i optužio Rusiju da rastuću glad u svetu pokušava da iskoristi kao sredstvo pritiska, a istovremeno zaradjuje na enormno naraslim cenama na tržištu.

Danas je cena tone pšenice na evropskom robnom tržištu 401,75 evra ili oko 75 odsto više nego godinu dana ranije.

Prema poslednjoj prognozi Ministarstva poljoprivrede SAD ukupni svetski izvoz pšenice biće u sezoni 2021/2022 smanjen za 3,1 miliona tona odnosno ukupno. 201,7 milion tona.

Manje će na svetsko tržište pšenice plasirati Evropska unija (za 3,5 miliona tona), Kazahstan (za 0,4 miliona tona), Ukrajina (za 1 miliona tona), SAD (za 1 milion tona)…

EU će, tako, na svetsko tržište plasirati 34 miliona tona pšenice, Kazahstan 7 miliona tona, Ukrajina 19 miliona tona, SAD 21,5 miliona tona.

Izvoz na svetsko tržište povećaće, prema proceni Ministarstva poljoprivrede SAD,  Argentina (za 0,5 milion tona), Brazil (za 0,8 milion tona), Rusija (1 milion tona).

Argentina će svetskom tržištu isporučiti 15 miliona tona, Brazil 2,5 milion tona, Rusija 33 miliona tona.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com