Ima li Kina razloga da pravi zalihe žita?

Posle energetike, belosvetski politički mudraci od pšenice i kukuruza su načinili spoljno – političku temu par exellence.

Tako je  Ministarstvo spoljnih poslova Kine odbacilo  optužbu da Kina  na svetskom tržištu pravi zalihe žita, a kao neumestan ocenilo poziv Pekingu da  da veći doprinos svetskoj prehrambenoj sigurnosti.

Portparol tog Ministarstva, Wang Wenbin saopštio je da Kina vodi računa o samodovoljnosti u proizvodnji i sigurnosti u  snabdevanju žitom pa već sedmu godinu zaredom ima proizvodnju od 650 miliona tona po kojoj je svetski rekorder, a po izvozu žita treća na svetu.

Kina sopstvenom proizvodnjom zadovoljava domaće potrebe, pa joj nije potrebno pravljenje zaliha kupovinama na medjunarodnom tržištu, rekao je Wang, a prenosi Global Times.

On je precizirao da Kina proizvodi četvrtinu od ukupne svetske proizvodnje žita, a njena populacija čini jednu petinu ukupne svetske populacije na 9 odsto ukupne svetske površine, tako da na taj način daje doprinos svetskoj prehrambenoj sigurnosti.

Ali i mimo toga, tvrdi to izdanje, Kina je važan partner Agencuje UN za hranu i poljoprivredu, u okviru projekta South -South Cooperation Kina je proteklih godina donirala 130 miliona dolara.

Prema najnovijoj proceni Svetskog saveta za žita, u sezoni 2021 /22 biće na svetu proizvedeno 2291 milion  tona žita ili 3 miliona tona više od prethodne procene, a zahvaljujući, pre svega, proizvodnji kukuruza.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com