Kontroverze oko ukrajinskog žita se nastavljaju

Prema septembarskoj proceni Ministarstva za poljoprivredu SAD, Ukrajina će tokom poljoprivredne 2023/24 proizvesti 22,5 miliona tona pšenice i 27 miliona tona kukuruza, a izvešće 11 miliona tona pšenice i 19,5 miliona tona kukuruza.

Prošle nedelje je Evropska komisija ukinula sva opšteevropska ograničenja na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine na teritoriju Evropske unije, a Ukrajina je objavila da su prvi brodovi krenuli privremenim žitnim koridorom, koji su uspostavile Vojne snage Ukrajine, kao odgovor na odluku Rusije da 17.jula izadje iz Istanbulskog sporazuma o žitu, kojim je bio regulisan izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda preko crnomorskih luka Odesa, Cernomorsk i Južni.

Odluka EK izazvala je oštru reakciju u istocnoevropskim državama, koje se graniče s Ukrajinom, posebno u Poljskoj i Madjarskoj.

U noći izmedju petka i subote, u Poljskoj je na snagu stupila nacionalna zabrana uvoza ukrajinskog žita na poljsku teritoriju, a poljski premijer Mateuš Moravjecki je za prvi program poljske TV, kako prenosi strana.ua,izjavio :

„Bez obzira što nemamo saglasnost Evropske komisije, obraćam se svim farmerima u celoj Poljskoj, mi smo produžili zabranu uvoza ukrajinske pšenice. Mi nećemo slušati Berlin ili fon der Lajen, Tuska ili Vebera. Mi ćemo to uraditi jer je to u interesu poljskih farmera“rekao je Moravjecki.

Potpredsednica ukrajinske vlade za evropske integracije Olga Stefanišina za tv kanal „Rada“ izrazila je iznenadjenje reakcijom Poljske na odluku o ukidanju opsteevropske zabrane uvoza ukrajinskog žita na teritoriju EU.

„Manipulacije i ucene u vezi sa izvozom ukrajinskog žita veoma su osetljivi, jer mi faktički nemamo drugih instrumenata obezbedjenja sveta žitom, sem preko granica Evropske unije. Zato je, naravno, za nas to veoma neočekivano, tako oštra retorika poljskog premijera“, izjavila je Stefanišina, a prenosi strana.ua

U Budimpešti su prošle nedelje uveravali da su sa Rumunijom, Slovačkom i Bugarskom dogovorili ne samo da embargo na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda produže nego i da prošire listu proizvoda na koje se ta zabrana odnosi,ali Rumunija i Bugarska tu zabranu nisu uvele.

Madjarski premijer Viktor Orban takodje je oštro reagovao na odluku Evropske komisije i za radio Košut rekao :

„Žito se izvozi iz Ukrajine, ali ono ne stiže, ali ono ne stiže u Afriku. Trgovci ovde u Evropi, budući da imaju jeftinije od madjarskog, rumunskog ili poljskog žita, umesto da kupuju naše žito, kupuju jeftinije ukrajinsko. Siromašna afrička deca nisu od toga videla ni kilograma hleba. Tako da je ovde reč o prevari“.

Orban je dodao da su kod pitanja zitana delu američki interesi.

Bugarska vlada je potvrdila odluku Evropske komisije o ukidanju zabrane uvoza ukrajinskog žita na tržište EU, a bugarski farmeri su za danas najavili proteste.

Bugarski premijer Nikolaj Denkov ih je nazvao čak i teroristima i poručio im da zabrane za ukrajinsku robu mogu da uvedu, kad vrate evropska sredstva koja dobijaju.

„Predstavnici sektora ne mogu tvrditi da se država za njih ne brine, kad država za njih daje više od 2 milijarde leva;ne mogu se s nemarom odnositi prema evropskim zahtevima, imajući u vidu da su traktori, kojima žele da blokiraju puteve, kupljeni za evropska sredstva;oni ne mogu da govore da ih Evropa ne interesuje, kad je veći deo sredstava, koji dobijaju u vidu subvencija i pomoći, evropski“ poručio je bugarski premijer Nikolaj Denkov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com