Kraj Istanbulskog sporazuma o žitu

Danas 17.jula prestao je dalje da važi Istanbulski sporazum o žitu, saopštio je Dmitrij Peskov, pres sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina.

Peskov je rekao da jedan deo tog Sporazuma, onaj koji se tiče slobodnog izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i djubriva, nije nikad primenjen.

O odluci Rusije da ne produži Istanbulski sporazum o žitu, kojim je regulisan izvoz poljoprivrednih proizvoda preko tri crnomorske luke, informisani su Ujedinjene nacije, Turska i Ukrajina, koji su takodje bili potpisnici tog sporazuma, saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ruski ambasador u Belorusiji Boris Grizlov saopštio je da je Ukrajini nota o prekidu primene Istanbulskog sporazuma o žitu predata preko ruske ambasade u Belorusiji, prenosi eadaily.com.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, Ministarstva poljoprivrede Ukrajine i Ukrajinske carinske službe,  na koje se poziva RIA Novosti, za vreme primene Istanbulskog sporazuma Ukrajina je od izvoza žita zaradila 9,8 milijardi dolara, pa bi u slučaju prekida primene tog sporazuma gubila 500 miliona dolara mesečno.

Juče je objavljeno da je iz luke Odesa izašao poslednji brod u okviru sporazuma o žitu, kojim je u Holandiju trebalo da se dostavi 15 300 tona uljane repice i 23 500 tona kukuruza. To je bio poslednji brod koji je dobio odobrenje Zajedničkog koordinacionog centra, posle toga ruski inspektori nisu izdavali saglasnost na prolaz.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com