Krenulo Erdoganovo žito?

Fluktuacije cene pšenice, kakve se beleže u poslednje vreme, dosad nisu zapamćene, ocenjuju  poljoprivredni stručnjaci i tvrde da se smene perioda nekontrolisanog rasta, se periodima neobjašnjivog pada te cene mogu objasniti pre svega strahom i pohlepom.

Elem, pošto je do pred kraj prošle nedelje cena pšenice bila u oštrom padu, u petak je cena pšenice krenula opet na gore da bi danas opet promenila trend – tona pšenice na evropskom tržištu pojeftinila je za 5, 5 evra na 346,50 evra!

Danas su Vojne snage Ukrajine saopštile da je u crnomorske luke te zemlje stiglo čak 8 stranih brodova da preuzme ukrajinske poljoprivredne brodove.

U tom je saopštenju navedeno da su se vojno – morske snage Ukrajine priključile obezbedjenju civilnih brodova, koji prevoze poljoprivredne proizvode kroz brodski prolaz Bistroje reka Dunav – Crno more.

Ministarstvo odbrane Turske je na svome sajtu saopštilo da će se sutra u Istanbulu, prvi put od prekida direktnih pregovora dve zemlje, sastati vojne delegacije Rusije i Ukrajine, kao vojna delegacija Turske i predstavnici Ujedinjenih nacija da rasprave izvoz žita iz luka Ukrajine na medjunarodno tržište.

Na kolebanje cene utiče i nervozno očekivanje tržišta da Ministarstvo poljoprivrede SAD danas objavi svoj najnoviji izveštaj o stanju na tržištu žita.

Prema nekim informacijama, pošto je prošle godine potpisala sporazum o slobodnoj trgovini sa Ukrajinom Turska je kupac dobrog dela ukrajinskog žita, otud ovolika njena angažovanost da se to pitanje reši. Informacija nije zvanično potvrdjena.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com