Ministarstvo poljoprivrede SAD : Oštra ruska konkurencija obara cenu pšenice u Evropi!

Ministarstvo poljoprivrede SAD objavilo je svoj septembarski izveštaj o stanju na svetskom tržištu žita.

U tom se izveštaju predvidja da će svetski rod pšenice biti manji (787,3 miliona tona) od rekordnog prošlogodisnjeg (790,6 miliona tona) zbog manjeg roda u Australiji, Kanadi, Argentini i Evropskoj uniji.

Svetski trgovina pšenicom biće manja nego prošle godine jer smanjen izvoz iz pomenutih država neće biti nadoknadjen povećanim izvozom iz Rusije, Kazahstana, Turske i Ukrajine.

Uvoz će biti takodje niži nego prošle godine zbog smanjene tražnje iz Kine, Indonezije i Maroka, a domaća potrošnja iznosiće 794,1 milion tona prema 785,8 miliona tona prošle moljoprivredne godine.

Svetske zalihe pšenice procenjuju se u poljoprivrednoj 2023/24 na 258,6 miliona tona i biće najniže od 2015/16 godine zahvaljujući snažnom padu zaliha u Kini, EU, Pakistanu, Kazahstanu, Rusiji i Ukrajini.

Što se cene pšenice tiče, Ministarstvo poljoprivrede SAD ističe da su, od avgustovskog izveštaja, izvozne cene glavnih izvoznika padale uporedo s tekućom žetvom na Severnoj hemisferi i snažnom ruskom konkurencijom.

Na primer, FOB cene (uračunati troškovi utovara) pšenice u Evropskoj uniji pale su za 16 dolara po toni na 246 dolara, koliko su iznosile 8.septembra, zahvaljujući sporom tempu francuskog izvoza i oštroj konkurenciji Rusije.
Izvozne cene australijske i ruske pšenice ostale su iste : 312 dolara po toni odnosno 250 dolara po toni, navodi se u upravo objavljenom izveštaju Ministarstva poljoprivrede SAD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com