Ministarstvo poljoprivrede SAD se predomislilo : Kuda ide ukrajinska pšenica?

U svom avgustovskom izveštaju, objavljenom u petak, Ministarstvo poljoprivrede SAD korigovalo je značajno svoju procenu roda pšenice u Ukrajini za poljoprivrednu 2023/24 godinu, ali i ocenu o tome koje su krajnje destinacije ukrajinske pšenice.

U svom julskom izveštaju Ministarstvo poljoprivrede SAD ocenjivalo je da će, zbog smanjenja zasejanih površina, rod pšenice u Ukrajini u poljoprivrednoj 2023/24 godini biti smanjen sa 21 milion tona na 17,5 miliona tona, a da će izvoz ukrajinske pšenice biti smanjen na 10,5 miliona tona.

U avgustovskom izveštaju, Ministarstvo poljoprivrede SAD ocenjuje da će rod pšenice u Ukrajini u poljoprivrednoj 2023/24 godini biti ravan rodu u 2022/23 godini : 21 milion tona.

Ali će početne zalihe značajno pasti, pa će izvoz ukrajinske pšenice pasti na 10,5 miliona tona, a kukuruza na 19,5 miliona tona.

Tokom poljoprivredne 2022/23 godine, prema proceni Ministarstva poljoprivrede SAD, Ukrajina je, preko svih maršruta, izvezla, 16,8 miliona tona pšenice (jul/jun), očekuje se izvoz kukuruza od 28 miliona tona (oktobar/septembar).

Ministarstvo poljoprivrede SAD u avgustovskom izveštaju navodi da je Istanbulski sporazum o žitu omogućio Ukrajini da preko tri crnomirske luke izveze 33 miliona tona žita i drugih poljoprivrednih proizvoda od čega je 8,9 miliona tona pšenice i 16,9 miliona tona kukuruza.

U avgustovskom izveštaju Ministarstva poljoprivrede SAD navodi se da je ukrajinski kukuruz izvezen preko tri crnomorske luke (Odesa, Černomorsk i Južni) uglavnom išao u Kinu i Evropsku uniju, dok je pšenica tom maršrutom izvezena za destinaciju imala veći broj država, uključujući Tursku, Bangladeš, Egipat i Evropsku uniju.

U svom julskom izveštaju, Ministarstvo poljoprivrede SAD je tvrdilo da je Ukrajina od jula 2022.godine do aprila 2023.godine najviše pšenice izvezla u Evropsku uniju, zatim u Tursku, pa u Bangladeš u Egipat.

„Izvoz ukrajinske pšenice dramatično je pomeren sa Azije i Severne Afrike, koje su mu bile glavne destinacije do rata, na Evropu, po izbijanju rata. Glavni razlog je lakši transport i povećanje tražnje izazvano sušom u nekim članicama Evropske unije“, navodi se u julskom izveštaju Ministarstva poljoprivrede SAD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com