Narod prestao da kupuje meso, cene dole

Visok opšti rast cena, a posebno visok rast cena mesa u maloprodaji, učinili su da značajan deo potrošača u Nemačkoj sebi meso ne može da priušti.

Istovremeno je poslednjih nedelja najzad počeo i pad cena mesa na svetskom tržištu.

Trend prelaska na zamene za meso jača.

Nemački lanac diskont trgovina Aldi prvi je medji diskounterima reagovao na ova kretanja i najavio snižavanje cena mesa u svojim trgovinama  i za više od 10 odsto, prenosi Biznis Insajder.

Prema poslednjem majskom izveštaju Agencije UN za poljoprivredu i hranu, cena mesa je na svetskom tržištu u maju 2022.godine dostigla istorijski rekord (rast 22% na godišnjem nivou) budući da pad cena svinjskog i jagnjećeg mesa nije mogao da pokrije rast cena pilećeg mesa izazvan prekidom lanaca snabdevanja zbog rata u Ukrajini i pojavom ptičjeg gripa usred rasta tražnje za tom vrstom mesa u Evropi i Bliskom istoku.

Prema izveštaju FAO, cena junećeg mesa na svetskom tržištu ostala je u maju stabilna jer je rastom ponude iz Brazila i Okeanije adekvatno odgovoreno na konstantno visoku  globalnu tražnju.

Ponuda svinjskog mesa u izvozu porasla je zbog niske unutrašnje tražnje, posebno u Zapadnoj Evropi i očekivanja da svinjsko meso bude izuzeto iz šeme EU pomoći za privatno skladištenje.

Cena jagnjećeg mesa u maju je na svetskom tržištu pala zahvaljujući kretanjima kurseva.

Nemačka u kojoj je snižavanje cena mesa u maloprodaji, izgleda, krenulo, reflektuje opšta kretanja na tržištu mesa u izoštrenom vidu.

Uz godišnju inflaciju od 7,9 odsto (u maju), godisnji rast cena hrane od 11,1 odsto, meso je poskupelo 16, 5 odsto.

Iako je pileće meso poskupelo za 23,8 odsto, juneće i teleće meso za 22, 3 odsto, a svinjsko meso za 21,2 odsto, promet u industriji mesa kao i u mesarama nastavio je da pada.

U industriji mesa taj je promet 2021.godine u odnosu na 2020.godinu smanjen za 8,8 odsto.

U odnosu na rekordnu 1993.godinu, promet u mesarama je pao za 67, 1 odsto.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com