Noć veštica: Kako je tikva stekla popularnost

Danas se u zapadnom svetu slavi Dan veštica, svetkovina tokom koje važnu ulogu igra tikva, biljka čiji je ugled poslednjih godina neverovatno porastao u zdravoj ljudskoj ishrani.

Francuzi su čuveni kulinari i fotografije uz ovaj tekst snimljene su na centralnim ulicama Pariza proletos.

U Nemačkoj je od 2009. do 2019.godine godišnja proizvodnja tikvi porasla za 79 odsto, svoj doprinos svetkovini Noć veštica dala je i Nemačka statistička služba.

Dok je 2009. godine proizvedeno 48.000 tona, 2019. godine je tikvi u Nemačkoj proizvedeno 86.000 tona. Ipak, rekordna je bila 2017. godina, kad ih je proizvedeno 96.000 tona.

Udvostručena je i površina na kojoj se gaje: sada iznosi 4.200 hektara ili 6.000 fudbalskih igrališta, izračunali su nemački statističari.

Inače, veruje se da Noć veštica potiče od paganske keltske svetkovine. I uglavnom u Irskoj, SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji praznuje se pred Dan mrtvih (1. novembar). Deca se prerušavaju u duhove, koji nose lampe od tikvi, idu od vrata do vrata i dobijaju slatkiše, jer duhove nije ljutiti, gledaju se horor filmovi, a sa temom Noći veštica snimljeno ih je dovoljno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com