Od viška glava boli : Ruska država prinudjena na rekordni otkup žitarica

Ukoliko se teški pregovori s Ministarstvom finansija oko finansiranja okončaju dogovorom, ruska vlada se sprema na dopunski državni otkup žitarica kako bi zaustavila pad njihovih cena i zaštitila poljoprivrednike.

Jer,priznalo je i Ministarstvo poljoprivrede SAD : rod žitarica je u Rusiji sa ukupno 157 miliona tona prevazišao sva očekivanja i rusko tržište je žitaricama zasićeno.

I mada analitičari govore o jeftinoj ruskoj pšenici, koja je preplavila svetsko tržište, Moskva se žali na ograničenja u izvozu proistekla iz licemerne neprimene onog dela Istanbulskog sporazuma o izvozu žita preko crnomorskih luka koji daje garancije ruskom izvozu.

Prošle godine je ruska država otkupila 3 miliona tona žitarica i za to potrošila 47,1 milijardu rubalja, sad namerava da ovogodisnji otkup poveća na 7 miliona tona, zašta joj je, pri sadašnjim cenama, potrebno dopunskih 11 milijardi rubalja piše ruski list Komersant.

Plafon za otkup žita u Rusiji je 10 miliona tona i taj je plafon bio dostignut 2010.godine,piše Komersant.

Članovi ruske vlade zaduženi za poljoprivredu tvrde da će problem viška žita na ruskom tržištu biti dugoročan, te da će za sezonu 2024/25 za otkup žitarica biti potrebno dodatnih 20 milijardi rubalja.

Medjutim, državnim otkupom se rešavaju jedni problemi, a prave drugi : čuvanje otkupljenog žita stvara dodatne troškove, a onog trenutka kad njegova prodaja postane neminovna i moguće potrese na tržištu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com