Otkad funkcionere otpuštaju zbog glupih izjava?

Ministarka za rad u ruskoj Saratovskoj oblasti Natalija Sokolova dobila je otkaz.

Ona je izazvala opštu javnu sablazan izjavom da se sasvim lepo može hraniti od iznosa koji je utvrdjen kao egzistencijalni minimum za penzionere i čak se ponudila da sastavi meni, kojim bi to dokazala.

Sokolova je dobila otkaz zbog „neodgovornog odnosa prema temama koje su od životne važnosti za ljude“.

A list „Mladi komsomolec“ je objavio s kojom platom ona izlazi na kraj: 191.000 rubalja mesečno, ima kuću od 171,9 kvadrata na placu od 338m2 zemljišta.

Egzistencijalni minimum u Saratovskoj oblasti je 8.707 rubalja mesečno, a za penzionere 7.176 rubalja (manje od 100 evra).

Ministarka je ušla u spor s poslanicima oblasnog parlamenta oko iznosa za koji bi egzistencijalni minimum za 2019. godinu  trebalo povećati penzionerima koji ne rade (U Rusiji se penzionerima, koji rade, penzija ne indeksira). Poslanici su tražili povećanje od 500 rubalja (manje od 7 evra), ministarka je smatrala da je dovoljno 288 (manje od 4 evra).

Jedan evro trenutno vredi 76,5 rubalja.

Posle zasedanja, ona je spor s poslanicima nastavila dokazujući da je egzistencijalni minimum, utvrdjen za penzionere, dovoljan za „minimalne fiziološke potrebe“.

Odbila je, zbog svog statusa, mogućnost da sama proba da proživi mesec sa toliko para, ali je ponudila da napravi meni „izbalansirane a dijetetske ishrane“, uzimajući u obzir akcije u radnjama, koji bi se spornom sumom mogao isfinansirati.

Ministarka se onda malo i zanela: “Podmladićete se, prolepšati, postati vitkiji“, a uostalom, čovek 40 dana može da ne jede uopšte i „od toga može samo da postane zdraviji“.

Ovu diskusiju, koju je ministarka držala za neformalnu, prenelo je u celosti izdanje „Javno mišljenje“, a onda i ostali ruski mediji. Time je postala vrlo formalna.

Ruski sociolozi tvrde da su tenzije u ruskom društvu zbog podizanja starosne granice za odlazak u penziju splasle, ali daleko od  toga da su sasvim nestale. I samo nedostaje inventivna Sokolova. Zato – otkaz.

Medjutim, Sokolova je dobila i podršku.

Dr medicinskih nauka Mihail Ginzburg je potvrdio da se može napraviti mesečni i to „veoma koristan dijetetski meni“ za sumu od 4.000 rubalja.

Takav meni, rekao je dr Ginzburg u intervjuu listu Izvestija, sastoji se od belančevina koje se lako apsorbuju. Tu pripadaju integralni hleb, zrnevlje, povrće i voće.

U tom meniju je, rekao je Ginzburg, mleko, mladi neslani sir, kokoš, grašak, hleb, jaja, makaroni (heljda ili pirinač), kupus i šargarepa, jabuke ili banane, morska riba, kikiriki, biljno ulje i čaj.

Ginzberg je zaključio da je ovako racionisan meni blizak dijeti koja se preporučuje osobama koje boluju od visokog krvnog pritiska i smatra se obrascem zdravog režima ishrane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com