Pšenica : EU smanjila prognozu na 125 miliona tona, Rusija ostaje na dosadasnjoj prognozi

Cena pšenice na evropskom tržištu prošle nedelje je bila u oštrom padu, da bi ove nedelje ponovo počela da raste…danas za 14 evra na 352,25 evra za tonu.

Evropske unija je svoju prognozu roda meke pšenice za poljoprivrednu godinu 2022/23 snizila sa 130,4 miliona tona na 125 miliona tona.

Do snižavanja prognoze je došlo jer su suša i toplotni talasi izazvali smanjenje prinosa pšenice u nizu EU država : Francuskoj Nemačkoj, Italiji, Poljskoj, Rumuniji i Španiji.

Prognoza je snižena i za rod kukuruza ( sa 72,5 miliona na 71,7 miliona tona), kao i ječma (sa 52,3 miliona na 52,2 miliona tona).

Ali, EU je ostala pri proceni da će u poljoprivrednoj sezoni 2022 /23 izvoz pšenice iz država članica biti 38 miliona tona prema 30 miliona tona u 2021/22.U ovu sumu je uključen i izvoz u okviru same EU.

Ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev potvrdio je još jednom raniju prognozu o rodu od 130 miliona tona svih žita u poljoprivrednoj sezoni 2022/23, preneli su ruski mediji.

„U 2022.godini vlasti računaju da će osnovnim proizvodima, znači i žitom i uljem, obezbediti sve tradicionalne partnere, rekao je danas Patrušev očito u odgovor optužbama sa Zapada da je ruska intervencija u Ukrajini  uzrok krize hrane, koja preti svetu.

Istovremeno se globalno nadgornjavanje oko izvoza ukrajinske pšenice nastavlja.

Bez svake sumnje, počele su isporuke pšenice iz onih oblasti Ukrajine koje pod kontrolom drži ruska vojska ili proruske snage.

Natezanje oko kazahstanskog broda pod ruskom zastavom, koji je od luke Berdjansk stigao do turskih voda u Crnom moru sa 7000 tona žita, privremeno je okončana.

Ukrajina tvrdi da je 4500 tona žita na brodu Žibek žoli od nje ukradeno.

Budući da brod nije uplovio u tursku luku, turske vlasti nisu prihvatile zahtev Kijeva da se brod zapleni, ali su Kazahstanske železnice zamolile ruskog zakupca broda da razjasni poreklo pšenice koju brod prevozi od Berdjanska do Turske.

Tako se sad brod, kako prenose ruski mediji, nalazi u neutralnim vodama blizu ruske obale Crnog mora.

S tim u vezi je u Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine pozvan turski ambasador u Kijevu.

„Mi žalimo što je brodu Žibek Žoli, napunjenom ukradenim ukrajinskim žitom  dozvoljeno da izadje iz luke Karasu, bez obzira na dokaze o krivičnom delu, koji su dostavljeni turskim vlastima“, izjavio je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Ukrajine Oleg Nikoljenko.

Ministarstvo poljoprivrede SAD je u svom redovnom mesečnom izveštaju objavilo da je Ukrajina do aprila ove godine izvezla gotovo svu pšenicu i 84 odsto kukuruza za poljoprivrednu 2021/22 godinu odnosno 19 miliona tona, a da će izvoz u poljoprivrednoj 2022/23 biti smanjen na 10 miliona tona.

To ministarstvo tvrdi da 97 odsto ukrajinske pšenice čini ozima pšenica, koja se seje od septembra do novembra, a zanje od jula do septembra, u jugoistočnim delovima Ukrajine.

Ministarstvo poljoprivrede SAD je polovinom juna objavilo da će Ukrajina na početku poljoprivredne 2022/23 godine, dakle 1.jula 2022.godine, imati na zalihama 5,61 milion tona pšenice.

Danas je Djuzep Borelj rekao da je po linijama solidarnosti EU iz Ukrajine od aprila omogućen izvoz 5, 8 miliona tona pšenice!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com