Rušenje hidroelektrane Kahovka neće uticati na tržište hrane?

Rusija i Ukrajina se i dalje medjusobno optužuju za rušenje brane na Hidroelektrani Kahovka u Hersonskoj oblasti, zbog koga je došlo do nekontrolisanog priliva vode u reku Dnjepar, potapanja više okolnih mesta i poljoprivrednih oblasti i evakuacije nekoliko hiljada ljudi na desnoj obali koju drže ukrajinske snage i levoj obali, koju drže ruske snage.

Mada ne isključuju čak ni mogućnost da neke od potopljenih oblasti prestanu da funkcionišu kao poljoprivredni regioni, stručnjaci na čije se mišljenje poziva portal zerno. ru tvrde da direktnih posledica po svetsko tržište hrane neće biti, ali su indirektne – moguće.

Naime, Hersonski i Zaporoški region su godišnje sejali površinu od po pola miliona hektara i 2022.godine su proizveli 5-6% odsto od ukupno proizvedenog suncokreta u Ukrajini i 6-7% od ukupno proizvedene pšenice. Njihovo učešće u svetskom tržištu suncokreta i pšenice tako je na nivou statističke greške, tvrdi se.

Ali političke posledice ovog dogadjaja – prekid Istanbulskog sporazuma o žitu i nova ograničenja u izvozu poljoprivrednih proizvoda iz Rusije, mogli bi da utiču na svetsko tržište hrane.

Reakcija tržišta na ovaj dogadjaj zasad je bila umerena. Kijev je štete od njome izazvane propasti flore i faune  procenio na 300 miliona dolara, ruska strana je objavila o pogibiji hiljada životinja u Njiznjednjeprovskom nacionalnom parku u kome je na 80 000 hektara živela 71 vrsta životinja i 32 vrste biljaka, koji su pod zaštitom.

Brana na Kahovskoj hidroelektrani, poslednjoj od šest Dnjepropetrovskih hidroelektrana u nizu, srušena je 6.juna.

Ta je hidroelektrana, kako navodi ruski list Komersant, počela s radom 1959.godine s kapacitetom od 312 MWh. Prosečno je godišnje proizvodila 1420 miliona kilovat sati električne energije. Zapošljavala je 2021.godine 250 ljudi, a novembra 2022.godine je, zbog borbenih dejstava, prestala da proizvodi električnu energiju. Ruske vlasti u Novoj Kahovki, mestu na levoj obali Dnjepra, tvrdile su da je elektrana služila da balansiranje proizvodnje te za snabdevenost strujom nije imala značaja.

Stručnjaci i sa ukrajinske i sa ruske strane tvrde da bi mogla da se obnovi za godinu dana, ali u uslovima mira.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com