Rusija će carine na izvoz žita uvesti u februaru

Pošto je prošle nedelje izvoz pšenice iz Ruske federacije praktično obustavljen, danas su iz ruske vlade emitovane umirujuće vesti.

Potpredsednik ruske vlade Arkadij Dvorkovič je televizijskom kanalu „Rusija 24“ izjavio da će carine na izvoz pšenice biti uvedene u februaru i trajaće do sredine 2015. godine.

On je rekao da se tačan datum uvodjenja carina još ne zna kao ni njihova visina u koju se mora učitati razlika u ceni izmedju ruskog i svetskog tržišta.

Dvorkovič je rekao da je cena tone pšenice na ruskom tržištu izmedju 9000 i 10 000 rubalja, a na inostranom tržištu oko 14 000 rubalja.

Udruženje za pšenicu Rusije protestovalo je kod ruske vlade zbog obustave izdavanja fitosanitarnih sertifikata za izvoz pšenice kome su se obustavom njenog transporta pridružile Železnice Rusije .To udruženje je moguće štete po izvoznike zbog neizvršenja ugovorenih isporuka procenilo na 100 miliona dolara.

Danas je ministar poljoprivrede Rusije Nikolaj Fjodorov izjavio da je, prema korigovanim podacima, ovogodišnji rod pšenice u Rusiji 105 miliona tona. Arkadij Dvorkovič je rekao da je izvozni potencijal Rusije pri rodu od 104 miliona tona 28 miliona tona pšenice. Do prošlonedeljne obustave njenog izvoza, iz Rusije je već izvezeno, rekao je Dvorkovič, 21 milion tona.

Na svetskim berzama je pšenica danas pojevtinila, što su analitičari protumačili stabilnim snabdevanjem tržišta i pored najave ograničenja izvoza iz Rusije.

Click here to Reply o
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com