Ruska vojska se povukla sa Zmijskog ostrva :put za pšenicu otvoren?

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će se ruska vojska kao „korak dobre volje“ povući sa Zmijskog ostrva u Crnom moru kako bi Kijev sprečila u spekulacijama oko prehrambene krize.

„Na taj način medjunarodnoj zajednici pokazujemo da Ruska Federacija nije smetnja naporima UN na organizaciji humanitarnog koridora za izvoz poljoprivrednih proizvoda s teritorije Ukrajine. Sad je na potezu ukrajinska strana koja do dana današnjeg nije razminirala obalu Crnog mora u svojoj zoni uključujući lučku akvatoriju“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Tokom današnjeg susreta se indonezanskim predsednikom Dzoko Vidodo, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da Rusija ne samo što neće smetati izvozu žita iz Ukrajine nego je sama spremna da izveze 50 miliona tona žita.

Putin je rekao da, prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD, Ukrajina ovog trenutka za izvoz ima oko 6 miliona tona pšenice, a prema podacima Moskve, oko 5 miliona tona.

To je oko 2, 5 odsto ukupne svetskog izvoza pšenice i ne može izazvati poremećaj na svetskom tržištu, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Ranije danas je Jevgenij Baljicki, koji sebe predstavlja šefom vojno – civilne administracije Zaporoške oblasti objavio da je iz luke Berdjansk, posle nekoliko meseci blokade, otplovio prvi trgovački brod sa 7000 tona pšenice.

On je na svom Telegram kanalu objavio prijateljske zemlje, kojima je žito namenjeno, ali je ubrzo zatim, ističe Komersant, spisak tih država izbrisao.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com