Sporazum o žitu : Ukrajina odbila Erdogana i Putina

Cena pšenice na evropskoj terminskoj berzi Matif nastavila je da pada i pošto je Ukrajina odbila rusko-tursku ideju o deblokiranju Istanbulskog sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda preko crnomorskih luka Odesa Černomorsk i Južni.

Tokom jučerašnjeg susreta turskog predsednika Redzepa Tajipa Erdogana i ruskog predsednika Vladimira Putina u Sočiju, Putin je izneo ruske uslove da se sporazum, blokiran 18.jula, bude obnovljen, a Erdogan je rekao da je Turska pripremila novi paket konsultacija s UN o tome.

„Nas su prisilili na takvu odluku jer su zapadne države blokirale i nastavljaju da blokiraju ispunjavanje “ sporazuma o žitu “ u delu obezbedjenja dostupa ruskih poljoprivrednih proizvoda svetskom tržištu. Odnosno odbijaju da ukinu sankcije na izvoz našeg žita i djubriva, da se obnove isporuke Rusiji poljoprivredne tehnike i rezervnih delova, da se ukloni problem s logistikom i kretanjem brodova, bankarskim uslugama i osiguranjem isporuke hrane“, rekao je Putin i dodao da je Rusija spremna da se vrati u sporazum čim ti problemi budu rešeni.

„Očigledno da se prekid realizacije sporazuma nije odrazio na globalno tržište hrane -to bi hteo da posebno da podvučem – ma šta se o tome govorilo.Cene na žita nastavljaju da padaju. Fizičke nestašice hrane nema. Postoji problem sa njenom pravednom raspodelom – to jeste. Ali to ni na koji način nije vezano za takozvani sporazum o žitu „, rekao je Putin.

“ Smatram da je Rusija odigrala, a posebno crnomorska inicijativa, ključnu ulogu za najsiromašnije zemlje. Ta inicijativa se pokazala kao doslovno disajni put za najsiromasnije države. Alternativni predlozi, koji su objavljeni, nisu opravdali očekivanja kad je u pitanju bezbednost i drugi aspekti. Naši ruski prijatelji govore o svojim očekivanjima na tom planu…Mi smo pripremili novi paket konsultacija sa Organizacijom ujedinjenih nacija. Smatram da možemo doći do rezultata na tom planu. Turska će na tom planu uložiti sve snage. I verujem da ćemo u najkraćem roku doći do rezultata na planu tog sporazuma“, rekao je turski predsednik Redzep Tajip Erdogan.

Istog dana stigao je ekspresni odgovor Kijeva.

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da Kijev neće učiniti ustupke radi obnavljanja sporazuma o žitu.

„Mi ćemo nastaviti sa zaštitom svih principijelnih pozicija, uključujući sankcioni pritisak na Rusiju“, rekao je Kuleba a prenosi strana.ua

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com