Srbija : Izvoz brašna – slobodan

Vlada Srbije je na današnjoj sednici ukinula ograničenja na izvoz brašna iz Srbije.

Odluka je doneta budući da je snavdevenost domaćeg tržišta pšenicom i brašnom dobra i ne postoji opasnost da slobodan izvoz brašna tu snabdevenost ugrozi, radi rasterećivanja silosa za novi rod i očuvanja tradicionalnih tržišta za izvoz, navodi se na sajtu Vlade.

Vlada Srbije je 10.marta ove godine donela odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo – zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja „kako bi se pravovremeno reagovalo na tržišne poremećaje i rast tražnje, kako na svetskom tako i na domaćem tržištu“.

Zaključkom usvojenim 7.aprila, Vlada Srbije je odobrila izvoz merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza pravnim licima, koji ove proizvode izvoze u Republiku Severnu Makedoniju na osnovu ugovora zaključenih pre stupanja na snagu Odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

Mesečne kvote za izvoz pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog suncokretovog ulja Vlada je uvela 20.aprila : 150 000 t za pšenicu, 150 000 t za kukuruz, 20 000 t za brašno i 8 miliona litara za rafinisano suncokretovo ulje.

Mesečne kvote za izvoz pšenice i pšeničnog brašna, Vlada Srbije povećala je 26.aprila : na 220 000 t kod pšenice i 23 000 t kod pšeničnog brašna.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je u sezoni 2021/22. godina pšenicom zasejano 621 216 hektara ili za 5,8 odsto više nego u prethodnoj sezoni ili za 9,4 odsto više od desetogodisnjeg proseka (2011 – 2020).

Ministar poljoprivrede u Vladi Srbije Branislav Nedimović za TV Prva je izjavio da se ove godine očekuje rod od 3, 5 miliona tona pšenice i da će Srbija, s prelaznim zalihama, imati skoro 4,5 miliona tona. On je rekao da je Srbija u 2021.godini potrošila 1,6 milion tona.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com