Srpska: Otkriven aflatoksin u mleku, otkup odmah obustavljen

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske potvrdilo je danas da je potvrđena pojava aflatoksina u mleku prikupljenom s nekoliko farmi na području tog entiteta i da se preduzimaju preventivne mere kako bi se sprečio otkup i prerada takvog mleka.

mleko

Kako je navedeno u saopštenju tokom provere kontrolnih uzoraka ovog meseca je na nekoliko farmi utvrđena prisutnost aflatoksina iznad dopuštenih granica. „Automatski je obustavljen otkup mleka s tih farmi“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo poljiprivrede RS nije navelo o kojim se tačno farmama radi, ali lokalni su mediji ranije preneli kako je reč uglavnom o onima na području Bijeljine u severoistočnoj Bosni.

Sprovedene provere pokazale su kako je uzročnik pojave aflatoksina kukuruz koji se koristi kao stočna hrana.

Aflatoksini su otrovi s kancerogenim svojstvima i pri unosu u ljudski organizam mogu imati izrazito štetan učinak na zdravlje.

Mogu prouzrokovati bezvoljnost, mršavljenje, smanjenje elastičnosti krvnih žila i unutrašnja krvarenja, neurološke poremećaje, promene na probavnom sistemu, krvarenje bubrega, žuticu i karcinom jetre. Poslednji put je aflatoksin u BiH u uzorcima mleka bio pronađen 2013. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com