Sve će biti u redu: Boršć je pojeftinio

Guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabiuljina reagovala je na visoka inflaciona očekivanja Rusa, važnom umirujućom porukom : cena  seta povrća potrebnog za dobar ruski boršć (kupus, cvekla, krompir, mrkva, luk, paradajz) tokom prethodne nedelje počela je da pada.

„Cene takozvanog seta za boršć u Rusiji padaju i očekuje se da će ta tendencija biti nastavljena, rekla je Nabiuljina par dana pre nego što je Centralna banka Rusije na inflaciona očekivanja odgovorila oštrim podizanjem svije ključne kamata za 1 procentni poen na 6,5 odsto.

U osnovni set za čuvenu rusku čorbu борщ spadaju : kupus, cvekla, krompir, mrkva, crni luk, paradajz, a bogatiji  борщ teško da se da zamisliti bez pavlake i govedjeg ili svinjskog mesa s kostima.

Cene povrća potrebnog za борщ ove su godine eksplodirale, pogotovo cena šargarepe.

I pošto je tokom jula došlo do pojeftinjenja sveg ovog povrća, sem kupusa, cena krompira je 19.jula bila za 69,21 odsto iznad cene na kraju decembra 2020, cena kupusa za 93,14 odsto viša, a šargarepe čak za 142,34 odsto.

Šargarepa je u Rusiji toliko poskupela da su gradjani tokom direktne linije s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tražili i dobili objašnjenje : domaća proizvodnja nije dovoljna za pokriće domaćih potreba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com