Svetsko tržište pšenice 2022/23 : Indija će pojesti rekord Rusije

Prema junskoj prognozi Ministarstva poljoprivrede SAD svetsko tržište pšenice će u sezoni 2022/23 karakterisati smanjena ponuda, redukovana potrošnja, delimično niža trgovina i lako smanjene zalihe… i sve to zahvaljujući Indiji, a ne Ukrajini.

Prema toj prognozi, ponuda, pšenice biće smanjena za 1,7 milion tona na 1052,8 miliona tona zbog smanjene proizvodnje u Indiji koju neće moći da nadoknadi rast proizvodnje u Rusiji.

Rod pšenice u Indiji biće smanjen za 2,5 miliona tona na 106 miliona zbog ekstremnih temperatura u martu i aprilu, u vreme nalivanja zrna.

Rod u Rusiji je veći za milion tona i iznosiće 81 milion tona zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama.

Svetska potrošnja pšenice biće u sezoni 2022/23 smanjena za 1,5 milion tona na 786 miliona tona uglavnom zahvaljujući smanjenoj potrošnji za ishranu i drugo u Indiji kao i smanjenu potrošnju za ishranu, seme i industrijske svrhe u Šri Lanki i Argentini.

Svetska trgovina pšenicom biće manja za 0,3 miliona tona i iznosiće 204, 6 miliona tona zbog nižeg izvoza pšenice iz Indije, koji neće biti kompletno nadoknadjen većim izvozom iz Rusije i Uzbekistana.

Izvoz iz Indije biće smanjen za 2 miliona tona na 6,5 miliona pošto je indijska vlada odlučila da smanji izvoz prema odredjenim destinacijama kako bi osigurala dovoljnu domaću ponudu.

Ruski izvoz će porasti za milion tona na 40 miliona tona što će biti drugi po veličini rekord u izvozu.

Ruska ponuda pšenice biće u sezini 2022/23 viša a cene konkurentnije nego kod većine ostalih eksportera.

Krajnje zalihe u 2022/23 biće smanjene za 0,2 miliona tona na 266,9 miliona što je najniži nivo zaliha u poslednjih 6 godina.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com