Turska je zamenila Zapad, ko će zameniti Tursku

Pema pisanju ruskih medija, ekonomske sankcije Rusije Turskoj trebalo bi da budu detaljno definisane i da stupe na snagu 1. decembra ove godine.

Rusija i Turska

Turska je bila jedna od država koja je profitirala od ruskih prehrambenih protivsankcija uvedenih SAD i EU avgusta 2014. godine. Isporuke turskog voća Rusiji tada su porasle za 25 do 30 odsto. Ko će profitirati od ruskog embarga na uvoz voća i povrća Turskoj koji će, tvrdi se u Moskvi, biti identičan embargu na prehrambene proizvode sa Zapada?

Rusija je ozbiljan uvoznik turskog voća i povrća. Za prvih devet meseci ove godine uvezla ga je za 748 miliona dolara. Ukupno ruski izvoz iz Turske u tom je periodu iznosio oko 3 milijarde dolara. Na citrusno voće otpada 135 miliona dolara, ali dosta se uvozilo i groždje (69 miliona), višnje i trešnje (26,6 miliona), jagode (22,7 miliona), breskve i kajsije (33 miliona odnosno 29 miliona dolara), jabuke (12,2 miliona), kruške (2,2 miliona).

Rusija uvozi i tursko povrće – za prvih devet meseci ove godine uvezla je samo paradajza za 281 miliona dolara.

Ko bi mogao da zameni ovaj uvoz? Iran se već ponudio – kažu ruski izvori. Sa Vijetnamom, Urugvajem i UAE već su postignuti i dogovori.

Ima li tu nekog mesta za nas? I imamo li čime da ga popunimo?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com