U Rusiji poskupeo hleb

Ruska služba za statistiku danas je objavila da su u Rusiji hleb i proizvodi od brašna u prvih sedam meseci ove godine poskupeli za 7,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, preneo je RBK.

Na medijske komentare da je poskupljenje hleba iznad stope inflacije(za sedam meseci 5%) odmah je reagovalo Ministarstvo poljoprivrede RF.

U tom saopštenju, koje prenosi TASS, navodi se da je poskupljenje hleba na nivou inflacije i da je situacija na tržištu hleba stabilna.

Prema stanju u junu, najviše je poskupeo crni hleb (hleb od ražanog i ražano-pšeničnog brašna). Kilogram je koštao 50,54 rublje ili 9,6% više nego u junu 2018.godine.

Rod pšenice je u Rusiji pao sa 135,4 miliona tona, u 2017.godini na 110 miliona tona u 2018.godinu.Cena pšeničnog brašna porasla je za, 30%.

Poskupljenje hleba ne samo u Rusiji najavio je ranije i FAO, a zbog slabijeg ovogodišnjeg roda pšenice.FAO je u aprilu najavio da će rod žita u 2018/2019.godini biti za 30 miliona t i manji od potreba, ali da to, zahvaljujući viškovima iz prethodnih rodnih godina, neće značiti i njegove nestašice.

(Slika je sa izložbe „Neka jedu kolače“ održane u Umetničkom paviljonu u Zagrebu)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com