U tome je problem: Brazil je najveći izvoznik junetine na svetu!

Požari u brazilskom delu Amazonije nametnuti su kao ključna svetska ekološka i politička tema protekle nedelje. Šta je pozadina možda se može još bolje shvatiti iz teksta DPA, koji je objavio Biznis insajder Nemačka. Zato ga prenosimo ga u celini:

„Slike kišnih šuma u Brazilu koje gore potresle su ceo svet. Doduše, požari besne hiljade kilometara daleko od Nemačke, ali katastrofa na drugoj strani Atlantika ima veze s potrošačkim navikama u Evropi. Pre svega, žudnja za sočnim biftecima i svežim kotletima podstiče seču i paljenje velikih površina Amazonije. ‘Naravno da i naše ponašanje u Nemačkoj ima mnogo veze sa nestankom kišnih šuma’, kaže profesor za ekonomiju ishrane na Univerzitetu Getingen Matin Kvajm.

‘Na primer, mi uvozimo velike količine soje kao stočnu hranu za naša goveda i svinje, a rastući uzgoj soje doprinosi uništavanju kišnih šuma u Brazilu’, kaže on.

Amazonija je fascinantan eko sistem i zelena pluća sveta, ali takodje i gigantski resurs koji izaziva zavist: U kišnim šumama se može s junećim mesom, sojom, energijom i zlatom zaraditi mnogo novca. Prema jednoj studiji Svetske banke mogli bi upravo seljaci u Amazoniji mnogo više da zaradjuju nego u drugim regionima.

Prema procenama ekologa, farmeri su podmetnuli najnovije požare u Amazoniji, kako bi stvorili nove pašnjake za njihova stada goveda ili njive za soju. Uglavnom pale teritorije gde je šuma ranije posečena kako bi sagoreli žbunje i panjeve, objašnjava Greenpeace. Pošto je sada u regionu izuzetna suša, požari zahvataju dosad netaknute šumske oblasti i šire se dalje.

Svetska organizacija za hranu (FAO) smatra da je transformacija u pašnjake odgovorna za 80% izgubljenih šuma.

Proteklih godina u Brazilu je proizvodnja mesa eksplodirala – u najvećoj zemlji južne Amerike danas živi 200 miliona goveda. Izvoz je, prema jednoj analizi organizacije Foodwatch, u poslednjih 14 godina porastao za više od 700%. Danas je Brazil najveći izvoznik junetine u svetu.

Ono što se uzgaja na ogromnim pašnjacima i poljima Brazila stiže i na tanjire u Evropi. Prema podacima Evropske komisije, Brazil je najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda u EU. Prošle godine je Brazil u EU prodao agrarnih proizvoda u vrednosti od 14,5 milijardi evra. Nedavno dogovoreni Sporazum o slobodnoj trgovini izmedju južnoameričkog ekonomskog saveza Mercosur i EU omogućiće u budućnosti još veći izvoz.

‘Nemačka i EU svojim potpisom ispod Sporazuma o slobodnoj trgovini s Mercosur postaju saodgovorne za šumske požare’, kaže Klemens Pafnausen, referent za Brazil katoličke organizacije za pomoć Južnoj Americi Adveniat. Obećane niže carine na uvoz junetine i soje iz Južne Amerike vode ka više posečenih šuma i više površina za sadnju.

Francuska i Irska sad prete da će blokirati Mercosur sporazum zbog masovnog sečenja drveća u brazilskim kišnim šumama. Nemačka ministarka za ekologiju Svenja Šulce (SPD) zahteva zaštitne garancije za Amazoniju.Evropska komisija želi da izvrši pritisak preko Mercosur sporazuma na vladu brazilskog predsednika Bolsonara.

Evropska unija je treće po značaju tržište za brazilsku junetinu. Prema podacima Udruženja bazilskih izvoznika (ABIEC), prošle godine je u EU izvezeno 118.000 tona junetine u vrednosti od 640 miliona evra.

Istina, Evropljani su daleko iza glavnih kupaca – Kine i Hongkonga. U Nemačku stiže samo 5.700 tona junetine iz Brazila.

Još je važniji posao sa sojom. U medjuvremenu je Brazil postao drugi po veličini proizvodjač soje. U toj južnoameričkoj državi je poslednja žetva donela 117 miliona tona soje. I tu lavovski deo ide u Kinu, a moglo bi da se desi da, zbog trgovinskog konflikta Pekinga i Vašingtona, ide još više.

Da bi se nešto učinilo protiv sečenja drveća u kišnim šumama zarad novih njiva i pašnjaka, potrošače bi trebalo po džepu, misli Rihard Fuks, istraživač klimatskih promena u Institutu za tehnologije u Karlsrueu.

‘Potrošnja mesa mora da padne’, rekao je on kratko za DPA. ‘EU države bi mogle paušalno da oporezuju meso od životinja hranjenih sojom sa prostora kišnih šuma. Tako bi bile uračunate ekološke posledice’.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com