USDA : Ruska pšenica cenovno najkonkurentnija

Rusija trenutno ima cenovno najkonkurentniju pšenicu na svetskom tržištu i njena cena je od sredine jula do sredine avgusta pala za 21 dolar po toni da bi 10.avgusta jedna tona ruske pšenice koštala 349 dolara, ocenjuje u svom avgustovskom izveštaju Ministarstvo poljoprivrede SAD.

Zbog povoljne cene, tražnja za ruskom pšenicom je naročito porasla na tržištima koja su cenovno posebno osetljiva, kao što je tržište Afrike, Bliskog istoka i Jugoistočne Azije tim pre što su isporuke ukrajinske pšenice ostale veoma ograničene, ocenjuje to Ministarstvo.

Istog dana, cena tone pšenice u EU je iznosila 352 dolara , u Kanadi 369 dolara, u SAD 374 dolara, u Australiji 390 dolara, u Argentini, zbog značajnog izvoza početkom godine, čak 410 dolara.

Čitava svetska drama pravljena je proteklih meseci oko rizika od širenja gladi u Africi, a za proizvodnju tog rizika na samitima najvišeg nivoa okrivljavana je Rusija. Moskva je optuživana da je blokirala izvoz preko 20 miliona tona pšenice u ukrajinskim crnomorskim lukama namenjene delovima sveta, kojima glad najviše preti.

Medjutim, od postizanja istanbulskog sporazuma o izvozu ukrajinskih i ruskih prehrambenih proizvoda 22.jula, iz tri deblokirane ukrajinske luke u pravcu neke od zemalja ugroženih gladju otplovio je samo jedan brod s ukrajinskom psenicim – i to juče. U  pravcu Etiopije.

Zbog toga je prošle nedelje protestovao zamenik  ambasadora Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

„Od početka delovanja mehanizma za izvoz žita iz Ukrajine, teretni brodovi s hranom išli su u pravcu luka Velike Britanije, Irske, Kine, Turske. Zasad nijedan brod nije upućen u države koje su u prehrambenoj nuždi“ rekao je 10.avgusta Poljanski a preneo TASS.

„To je legitimno pitanje, koje baca neprijatnu svetlost na celu gužvu oko izvoza ukrajinske pšenice. Očito da niko ne misli o državama u nevolji. Izgleda da je cela istorija bila samo dimna zavesa za zapadne države“, rekao je Poljanski.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com