Vašington podeljen, Zelenski ne da svom žitu preko Belorusije

Kako pisanje izdanja Wall Street Journal prenosi ukrajinski portal strana.ua, u Vašingtonu je u toku spor oko toga da li da se beloruskom djubruvu učine ustupci „u nadi da će to prinuditi Aleksandra Lukašenka da otvori železnički koridor za ukrajinsko žito“.

Činovnici u Stejt departmentu nisu za ukidanje sankcija beloruskim djubrivima jer misle da ta ideja nema budućnosti „delom i zato što teško da će se Lukašenko saglasiti s dogovorom s obzirom na njegove tesne veze s predsednikom Rusije Vladimirom Putinim“, prenosi strana.ua

S druge strane, činovnici iz Saveta nacionalne bezbednosti SAD smatraju da se jedino ta ideja može sprovesti u život i da je treba razmotriti.

Zvaničnog predloga još nema.

Ova je informacija čudna, budući da je prevoz ukrajinskog žita preko Belorusije kao najjednostavnije i najjeftinije rešenje predložio upravo ruski predsednik Vladimir Putin.

Taj predlog je već odbio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

„Nama predlažu da putujemo kroz Belorusiju železnicom. Mi čak razumemo koja je to količina.Ali mi razumemo zašto nam to predlažu. Ali mi nismo spremni na taj format i pomaganje nama ‘prijateljskim zemljama“, odgovorio je Zelenski na predlog da se ukrajinska pšenica izvozi preko Belorusije, a da u zamenu za to evropske luke budu otvorene za beloruska djubriva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com