Verujte ili ne, kako vam drago: Gerhard Šreder brani proizvodnju kobasica u Folksvagenu

„Da ja još sedim u Nadzornom odboru Folksvagena, nešto takvo se dogodilo ne bi“, napisao je na društvenoj mreži LinkedIn bivši nemački kancelar i,  svojevremeno u funkciji premijera Donje Saksonije, bivši član Nadzornog odbora Folksvagena Gerhard Šreder.

On se u velikom stilu uključio u veliku diskusuju oko odbrane opstanka najpoznatije nemačke kobasice (Currywurst) na jelovniku radničkih kantina i u čuvenoj mesari (?) najpoznatije nemačke kompanije.

Jer, šef Folksvagena Herbert Dis odlučio je da je, u okviru velike kulturne zelene obnove, odatle protera.

Desna ruka u tom poslu mu je od prošle godine novi šef ugostiteljstva, hotelijerstva i keteringa Folksvagena, kuvar sa dve Mišlenove zvezdice Nil Pothast.

„Mnogo vam hvala gospodine Pothast, vi ste korona – situacuju optimalno iskoristili, ishrana je sve bolja, radnice i radnici mogu sad da uživaju u ukusnoj  i zdravijoj hrani“, zahvalio se Dis novom kuvaru, kako prenosi Braunšvajger cajtung.

Najpre je čuvena kobasica od mesa vegetarijanskom i veganskom verzijom zamenjena u pogonu Folksvagena u Hanoveru, a da je sve mnogo ozbiljnije nego što se sanjalo, postalo je jasno kad je na vegetarijansku i vegansku verziju prešao restoran u centrali firme u Volfsburgu, čime su pogodjene navike u ishrani 60 000 zaposlenih.

Uz napomenu da i sam povremeno prelazi na vegetarijansku ishranu, Šreder je zavapio :“Ali totalno bez Currywurst? NE“.

„I da li zaposleni u Folksvagenu to zaista žele? Folksvagenova mesara  je 2019.godine proizvela 7 miliona Currywurst“, podvukao je Šreder i dodao da je ta kobasica važan izvor energije za zaposlene.

I zaista, usledile su žalbe, reagovao je i moćni Radnički savet Folksvagena, Currywurst od mesa zasad se održala pored one vegetarijanske.

„Najmanje u velikim restoranima [Folksvagena] mora Currywurst s pomfritom da bude vraćen u stalnu ponudu. Šefovi ugostiteljstva ne mogu da iskoriste koronu kao izgovor za proturanje svojih modernih ideja na jelovnik“, odlučan je član Radničkog saveta zadužen za ugostiteljstvo Sebastiano Adamo, koga citira Braunšvajger cajtung.

Currywurst iz Folksvagenove proizvodnje nalazi se i u opštoj prodaji. Firma je, podsećaju sada nemački mediji, posle Drugog svetskog rata u fabričkom krugu imala sopstvenu farmu svinja, a 1973.godune je tu prvi put proizveden Currywurst.

Farma svinja je u medjuvremenu ukinuta, ali je mesara i proizvodnja čuvene kobasice ostala.

Folksvagen, koji je silne milijarde evra platio zbog čuvene prevare s merenjem nivoa izduvnih gasova koje emituju njegovi dizelaši, sad je usred velike transformacije na električne automobile, a njegova mesara sve više meso nabavlja iz bio proizvodnje, pošto je svest Folksvagenovih šefova o razmerama štete, koju proizvodnja mesa nanosi životnoj sredini, visoka.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com