Bitka za pande : Ne damo Kaćušu,vratite nam Fu Bao

Din Din i Žui pozajmljeni Moskovskom zoološkom vrtu na 15 godina, krajem avgusta prošle godine su dobili naslednicu.Pande se retko pare i u prirodi, samo tri dana godišnje ženka je spremna za parenje, i zato je beba – panda u zoološkom vrtu veliki dogadjaj.Rukovodstvo je zeblo,ali Din Din se odmah zaljubila u kćerku.Koja se sva bacila na oca, boemčinu Žui.Rusija je gotovo kolektivno sledila za Din Din i stanje zaljubljenosti u malu pandu ne jenjava,nego raste.

Na opšteruskom konkursu najveći broj gradjana Rusije bio je za to da joj se nadene ime Kaćuša.

U medjuvremenu tim istinskim čudom prirode i nestašluka potpuno raspamećeni Rusi, kolokvijalno su počeli da je zovu Katarina Žuievna Moskovska.

Moskovski zoološki vrt toj istinskoj opčinjenosti pomaže objavljivanjem video snimaka svakodnevnih priključenija Katarine Žuievne,koja ne zna za umor.Iako pande važe za lenje.Razmenjivanje nežnosti izmedju nje i neobično posvećene majke, dotuklo je,i ne samo Ruse.Kao i nežni vaspitni metodi mame Din Din.

„Evo šta treba da se prikazuje na prvom kanalu.A nama večito,podmeću neke slatkorečive marginalce ili humoriste ,koji poseravaju sve i svakog“, napisala je jedna obožavateljka trenutno najpopularnije porodice u Rusiji.

Mnogo pre nego što je malo plišano čudo napunilo sadašnjih 10 meseci, Rusi su se opsetili da,po ugovoru, Kaćuša pre četvrtog rodjendana mora biti upućena u Kinu,čije su vlasništvo i ona i roditelji.Te su blagovremeno, zasad samo po društvenim mrežama, nadali dreku.

Jedan je predložio da se Kini odmah,da posle ne bude kasno, ponudi da se Kaćuša otkupi;drugi je zaključio da je najbolje da Vladimir Putin pozove Si Djinpinga i sa njim to završi.Treći je ocenio da ni od otkupa ni od prijateljskog ubedjivanja neće biti ništa : dajmo joj odmah rusko državljanstvo i gotova stvar.

Neki politički komentator – amater zaključio je da će po svemu sudeći morati da se ratuje i sa Kinom, ali mu se odazvao glas razuma : šta je s pameću,čoveče, pročitaće ovo Kinezi, pogrešno će razumeti, znaš li ti kakvo je vreme!

I tu je priskočio jedan s konačnim rešenjem : nema nam druge nego da svi,koliko nas ima, kad dodje vreme,krenemo za njom u Kinu!

U Moskovskom zoološkom vrtu potpuno dele oduševljenje malom pandom, ali ni beknuli nisu u prilog traženju rešenja da ona kod njih ostane i pošto postane zrela.Jer,kako je za ruske medije više puta izjavila direktorka Moskovskog zoološkog vrta Svetlana Akulova izdržavanje jedne pande košta pet puta više nego izdržavanje jednog slona.

Kaćuša će „sa dve godine biti već odrasla.Počeće da jede kao odrasla – do 40 kilograma bambusa dnevno.To je dosta skupo.Plus,biće joj potreban poseban veliki ogradjeni prostor.Zato mislim da bi joj u tom uzrastu trebalo tražiti princa tamo gde odluče naše kolege iz Kine“,rekla je Akulova za Komsomolsku pravdu.

Prema evidenciji TASSa, Kina je od 1952.do 1982.godine POKLONILA 23 pande Sovjetskom Savezu, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Španiji, Korejskoj Narodnoj Demokratskoj Republici ,Meksiku, SAD, Francuskoj i Japanu, a od te godine se pande iznajmljuju.

Nije zvanično potvrdjeno, ali zapadni mediji tvrde da se za jednu odraslu pandu plaća godišnja arenda od milion dolara,a za malu pandu 400 000 dolara.

Kao so na živu ranu, ruskim obožavaocima pande Kaćuše pale su vesti da,iz Južne Koreje u Kinu, po ugovoru, otpremljena, četvorogodišnja panda Fu Bao nije kod kuće naišla na božanski tretman na kakav je u Južnoj Koreji navikla.Korejci su na video snimcima videli ljudske ruke kako,bez rukavica, dodiruju njihovu ljubimicu, a onda i crno na belo da joj je otpala dlaka na vratu iz čega su zaključili da je vodjena na lancu.

Najpre su na društvenim mrežama pokrenute peticije „Spasiti Fubao“, „Vratite Fubao“, a onda se pred kineskom ambasadom u Seulu pojavio kamion s koga je poručivano „Molimo objasni,Kino“ i „Mi nikad nećemo zaboraviti,uvek ćemo te štititi Fubao“.

Džaba su nadležne kineske institucije objašnjavale da obožavanu Fubao nije dodirivao niko nepozvan nego je uobičajeni pregled obavljao bez rukavica veterinar i da se kineski metod brige za pande, posle prilagođavanja idu u prirodno stanište, razlikuje od metoda u zoološkom vrtu.

Smirivanju baš nije pomoglo ni što je policiji prijavljen fotograf,koji je navodno neovlašćeno snimao Fubao u Sjenshuping rezervatu (provincija Sečuan) gde se trenutno nalazi, i,kako je saopšteno, objavio neautorizovane snimke, jer zvanično se priznalo da Fubao pati od opadanja dlake na vratu.Nisu pronadjene ni bakterije, ni alergija, ni kraste,ni zadebljanja kože niti druge anomalije u predelu vrata.Stvar se stručno prati…Global Times je napisao da južnokorejski ambasador u Kini može da zatraži da poseti Fubao i lično se uveri da se o njoj brinu kako treba.

U nekim od tekstova,koje je ovim povodom objavio Global Times, iznosi se i sumnja da se cela priča naduvava u vezi s kvarenjem slike Kine u nekim delovima južnokorejskog društva,ali ne u većem delu.Dakle, politika je stigla i medju pande.I još ranije.

Naime, tokom 2023.godine su iz SAD vraćene tri odrasle pande,a kući je stigla i jedna panda rodjena u SAD.U SAD su ostale samo dve pande u Zoološkom vrtu u Atlanti,ali i ugovor o njihovom boravku isticao je krajem 2024.godine. Ovako masovan povratak povezan je s kvarenjem američko – kineskih odnosa.Ali Kinezi su već povukli potez kojim se demantuje da bi oni mogli da učestvuju u politizacije medjunarodne saradnje u zaštiti,proučavanju i odgoju panda,koju ne samo oni ocenjuju kao uspešnu.

Prvo je, posle aktivnog učešća društvenih mreža,ali i nevladinih organizacija koje brinu o dobrobiti pandi, kući ,posle 20-godišnjeg boravka u Zoološkom vrtu Memfisa(država Tenesi), vraćena 22-godišnja Ya Ya.Iako su društvene mreže tvrdile,a nevladine organizacije sumnjale da su njeni zdravstveni problemi posledica lošeg tretmana, nadležne kineske službe su,posle kontrole, to odlučno demantovale.Ipak je vraćena u Kinu, pošto je nešto ranije u Zoološkom vrtu Memfisa skončao njen partner Le Le.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com