Danas samit Kina – EU u Pekingu

U Pekingu danas počinje samit Kina – EU, prvi za poslednje četiri godine susret oči u oči briselskih i kineskih predstavnika.

Briselski zvaničnici od samita ne očekuju velikih rezultata niti zajedničko saopštenje na kraju, dok se kineska strana nada konstruktivnosti predstavnika Evrope, koju ne vidi kao rivala nego kao partnera.

Dok su iz Pekinga, povodom samita, emitovani pozivi za rešavanje razlika dijalogom i stabilizaciju odnosa u obostranu i globalnu korist, evropski zvaničnici su poslali nekoliko pretećih upozorenja, koja su se odnosila na rastući kineski suficit u razmeni sa EU.

Tako je, kako je vest AFPa preneo kineski Global Times, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila da Evropa „neće večno tolerisati rastuću trgovinsku neravnotezu u odnosima s Kinom“ i da Evropa „ima sredstva da zaštiti svoje tržište“, ali će prednost dati „dogovornim rešenjima“.

Pa je portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Wang Wenbin izjavio da je trgovina izmedju Kine i EU rezultat makroekonomskog okruženja, medjunarodnih trgovinskih uslova i bilateralnih industrijskih struktura.

On tvrdi da Kina ima trgovinski suficit sa Evropskom unijom samo naizgled budući da više od jedne trećine njenog izvoza u EU čine isporuke evropskih firmi, koje rade u Kini, i kojima ide profit od tog izvoza.

„Nije logično da EU uvodi restrikcije na izvoz visoke tehnologije u Kinu s jedne strane, a sa druge strane se nada drastičnom rastu izvoza“, rekao je Wang Wenbin.

Kineska strana se nada da će se za vreme samita razgovarati o evropskoj istrazi podsticaja koje navodno dobijaju kineski proizvođači električnih automobila i pronaći konsenzus u cilju formiranja fer, nediskriminatorskog i na pravilima zasnovanog tržišnog okruženja za razvoj kineske i evropske industrije električnih automobila.

U medjuvremenu, Brisel Pekingu preti i istragom viška kapaciteta u sektoru čelične industrije, turbina za vetroparkove i medicinske opreme.

Prema podacima medjunarodnih finansijskih institucija, Kina je 2022.godine izvezla robe u vrednosti od 3594 milijarde dolara, a uvezla robe u vrednosti od 2716 milijardi dolara, tako da je prošle godine imala trgovinski suficit sa svetom od 878 milijardi dolara.

Prema kineskim podacima, na koje se poziva Global Times, kineska trgovinska razmena sa Evropskom unijom, porasla je sa 125,22 milijarde dolara, koliko je iznosila 2003.godine, na 847,3 milijarde dolara, koliko je iznosila 2022.godine.

Prema analizi Evropskog parlamenta, Kina je tokom 2022.godine u Evropsku uniju izvezla robe u vrednosti od 627 milijardi evra i usluga u vrednosti od 46 milijardi evra, a iz Evropske unije uvezla robe u vrednosti od 230 milijardi evra i usluga za 62 milijarde evra.

Tako da je kineski suficit u razmeni roba i usluga sa EU 381 milijarda evra.

Kina je najviše robe 2022.godine izvezla u SAD (17,2% od 3594 milijarde dolara), pa u Hongkong (Kina) (10,4%),zatim u Japan (6,9%),u Republiku Koreju (4,4%),u Vijetnam (4,2%)…

Kina je 2022.godine najviše robe uvezla iz Republike Koreje (8%), Japana (7,7%), SAD (6,7%),Australije (6,1%)…

Prema oceni evropskih medija, evropski trojac Ursula fon der Lajen, Šarl Mišel i Djuzep Borelj neće propustiti da pritisnu kineske sagovornike zahtevima da Kina pritisne Rusiju da izadje iz rata u Ukrajini i da poštuje zapadne sankcije te prestane sa izvozom robe dvostruke namene Moskvi.

U evropske medije su procurile vesti da će Evropska unija, u okviru 12.paketa sankcija Rusiji, uvesti sankcije i za 13 kineskih firmi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com