G20 : Većina osudila Rusiju, ko nije?

Grupa 20  industrijskih razvijenih  zemalja je posle višednevnih ubedjivanja ipak usvojila na Baliju zajednički završni kominike u kome je navedeno da je većina država oštro osudila ratna dejstva u Ukrajini, ali postoje i druga mišljenja i ocene  te situacije. Otprilike tako izvestili su mediji i na Zapadu i na Istoku ne navodeći decidirano ko su zastupnici tih „drugih mišljenja“, dok francuski predsednik Emanuel Makron nije prozvao Kinu.

Sve članice G20 kao neprihvatljive su ocenile pretnje upotrebom  nuklearnog oružja.

Kominike su potpisale sve države, uključujući Rusiju, ali je ključno pitanje za svet da li su Rusiju osudile Kina i Indija, pa i da li su to učinile države BRIKSa.

Indijski list Times of India ističe ključnu ulogu Indije, kao sledeće predsedavajuće Grupom 20, u usvajanju završnog dokumenta, u koji je ubačena i antiratna recenica indijskog premijera, i opširno ga citira.

Prema tom listu, u završnom dokumentu je navedeno da je ključno pridržavanje medjunarodnog prava i multilateralnog sistema kojima se čuva mir i stabilnost u svetu.

„To uključuje odbranu svih ciljeva i principa sadržanih u Povelji Ujedinjenih nacija i  medjunarodnom humanitarnom pravu, uključujući zaštitu civila i infrastrukture u oružanim konfliktima. Upotreba pretnji upotrebom nuklearnog oružja je neprihvatljiva. Mirno rešavanje konflikata, napori na rešavanju kriza, diplomatija i dijalog su od vitalnog značaja. Današnje vreme ne sme da bude vreme rata“.

Većina država članica ocenjuje da je rat u Ukrajini izazvao ogromne ljudske patnje, pogoršanje postojećih slabosti u svetskoj ekonomiji, navodi se u završnoj izjavi.

Članice G20 ponovile su svoje nacionalne stavove iznete u forumima kao što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija kad je ruska agresija u pitanju, citira dokument Times of India.

Većina članica se složila da rat u Ukrajini usporava rast, podstiče inflaciju, povećava energetsku i prehrambenu nesigurnost, zabeleženo je u dokumentu.

Indijski list tvrdi da je Indija, iza scene, radila na tome da zadobije više ekonomija u usponu, uključujući Brazil, Argentinu, Meksiko, Saudijsku Arabiju i Singapur, kako bi se osiguralo da grupa najvećih svetskih ekonomija ne upadne u političko polje borbe sa članicama G7 stavljajući isključivi fokus izjave na rusku invaziju na Ukrajinu.

Ruski list Komersant preneo je pisanje američkog lista Fajnenšl tajms u kome se tvrdi da  „na zatvorenim sastancima Kina odlučno podržava Rusiju i sprečava zvaničnike zapada da u završnu izjavu uključe formulaciju kojom se osudjuju ratne operacije“.

Kineski list China Daily objavio je, pozivajući se na sastanak na Baliju ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova i kineskog ministra inostranih poslova Wang Yi, da je Wang izjavio da će Kina nastaviti da zastupa objektivan i fer stav i da igra konstruktivnu ulogu u promovisanju mirovnih razgovora o Ukrajini.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com