Kineska centralna banka snizila svoje ključne kamate

Narodna banka Kine saopštila je danas da je snizila svoje ključne kamate i istovremeno obezbedila dodatnu likvidnost po kreditnim instrumentima  na koje su kamate snižene.

Za 10 baznih poena snižene su kamate na jednogodisnje srednjeročne kredite (MLF) kao i na sedmodnevne Reverse – Repo – operacije tako da sada iznose 2,75% i 2 %.

Kako prenosi Dow Jones, Narodna banka Kine je, preko jednogodisnjih srednjeročnih kredita i Reverse – Repo – operacija u ponedeljak plasirala novu likvidnost  od 400 milijardi juana (57,7 milijardi evra) odnosno 2 milijarde juana.

Uz već smanjeni porez na dobit preduzeća i nove državne investicije u infrastrukturne projekte, ovo snižavanje kamata bi trebalo da bude podsticaj kineskoj privredi čiji je rast u prvoj polovini 2022.godine ispod očekivanja.

Posle rasta od 4,8 odsto u prvom kvartalu 2022.godine u odnosu na prvi kvartal 2021, rast kineske privrede u drugom kvartalu 2022.godine u odnosu na drugi kvartal 2021.godine iznosio je samo 0,4 odsto.

U prvom polugodištu 2022.godine u odnosu na drugi kvartal 2021.godine kineska privreda je ostvarila rast od 2,5 odsto čime je doveden u pitanje planirani rast od 5,5 odsto za 2022.godinu.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com