Kineska ekspanzija na tržištu električnih automobila nezaustaviva

U Evropskoj uniji od oktobra prošle godine traje istraga navodno netransparentnih državnih subvencija i dampinških cena električnih automobila proizvedenih u Kini i izgledi da Brisel tu interveniše ograničenjima nisu mali,ali rejting agencija Fič,kako je preneo Nikkei Asia,ocenjuje da „ti regulatorni rizici neće smanjiti tražnju za električnim automobilima iz te zemlje“ zahvaljujući troškovnim prednostima i bespoštednoj konkurentskoj borbi na domaćem kineskom tržištu.

I tu se otvara prostor u koji bi,možda možda, sa svojom molbom kineskom predsedniku Si Djinpingu, mogla da sa ugura i Srbija : agencija Fič ocenjuje da će kineski proizvodjači električnih automobila nastaviti da investiraju u inostranstvo birajući destinacije sa primamljivijim regulatornim okvirom, ali i … tržišnom pokrivenošću!

Prema podacima kineske državne statistike za prvi kvartal 2024.godine, proizvodnja električnih vozila u Kini je u odnosu na prvi kvartal 2023.godine porasla za 29,2 odsto na 2 076 000 komada, dok je prodaja putničkih automobila na fosilna goriva pala za 5,3 odsto a terenskih vozila porasla za 12,5 odsto.

Kineski proizvodjači automobila 2023.godine su prodali 9,49 miliona čisto električnih i plug -in hibridnih (mešoviti električni i na benzin)automobila od čega 1,203 milion u inostranstvu.

U ukupnom broju prodatih automobila proizvedenih u Kini (30,09 miliona),električni i plug-in hybrid dostigli su udeo od 31 odsto.

U odnosu na 2022.godinu,ukupna prodaja električnih automobila proizvedenih u Kini porasla je za 38 odsto,a prodaja u inostranstvu za 77,6 odsto.Pri tome je ukupna prodaja čisto električnih automobila porasla za 25 odsto na 6,68 miliona ,a plug-in hibrid automobila za 85 odsto na 2,8 miliona komada.

Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku, ukupno je u svetu 2023.godine bilo gotovo 14 miliona novoregistrovanih električnih automobila(+ 3,5 miliona u odnosu na 2022.godinu) ili 18 odsto od ukupno prodatih putničkih automobila.

Zbog ove ekspanzije,Kina je pod lupom zapadnih administracija – prigovara joj se da krši pravila lojalne konkurencije na tržištu netransparentnom državnom podrškom kineskim proizvodjačima automobila čime podriva tržišnu poziciju svoje zapadne konkurencije.Misli se pre svega na Evropu ,budući da se kineski proizvodjači još nisu promovisali na američkom tržištu, iako to planiraju preko svoje aktivnosti u Meksiku.

Bez svake sumnje, električni automobili kineskih proizvodjača, pre svega BYD, na stranim tržištima su i DVAPUT SKUPLJI NEGO NA KINESKOM TRŽIŠTU ,ali su po pravilu ili JEFTINIJI ili neznatno skuplji,a često bolje opremljeni, OD AUTOMOBILA ZAPADNIH PROIZVODJAČA.

Pri tome su često isti automobili za strano tržište s boljom opremom nego za kinesko tržište,a često cena uključuje opremu,koju zapadni proizvodjači posebno naplaćuju.

Bez svake sumnje, tanku profitnu stopu na kineskom tržištu, koja je rezultat žestoke konkurentske borbe, kineski proizvodjači nadoknadjuju visokom profitnom stopom na stranim tržištima.Neki smatraju da rast udela i na kineskom i na ostalim tržištima dolazi pride.

Da li su optužbe da kineskim proizvodjačima to omogućuje državna podrška?

Međunarodna agencija za energetiku o tome navodi sledeće:

„Godina 2023.bila je prva godina u kojoj kineska industrija New Energy Vehicle(NEV)ne uživa podršku centralne države za kupovinu električnih automobila,koja je doprinosila ekspanziju tog tržišta tokom duže od decenije.Poresko izuzeće i nefinansijska podrška ostali su na snazi budući da se automobilska industrija vidi kao jedan od ključnih pokretača rasta.Na snazi su ostali i neki lokalni oblici podrške i investiranja i igraju važnu ulogu u kineskom sektoru električnih automobila“.

Nije na odmet skrenuti pažnju da su dosadašnje i sadašnje pogodnosti za kupovinu električnih automobila uživale i strane marke sa fabrikama u Kini,naprimer fabrika američke kompanije Tesla u Šangaju.

Zašto Tesla ne može da upravlja cenom svojih automobila tako široko kako to čini ,recimo, vodeći kineski proizvodjač BYD (Build Your Dream)?

Stručnjaci ocenjuju da postoji velika troškovna prednost domaćih kineskih proizvodjača – štednja na troškovima sprovedena je na širokom frontu – od troškova radne snage i subvencionisane cene energije do cene baterija ,koje su najskuplji deo električnog automobila .

Analize navode da je cena baterije u Kini za 18 odsto niža nego u Evropi.

Prvo, najveći kineski proizvodjač BYD ima sopstvenu proizvodnju baterija, u okviru vertikalno integrisanog lanca snabdevanja i ostalim komponentama.Sopstvena proizvodnja jača pregovaračku poziciju firme i kad baterije kupuje od drugih proizvodjača i garantuje mu pristojan diskont.

Drugo, BYD je po inovativnosti,sudbinski važnoj za tako brzo rastući sektor, daleko nadmašio Teslu, da se o evropskim proizvodjačima i ne govori .

BYD je od 2003.do 2022.godine prijavio 13 000 inovacija, polovina su se ticale baterija,a Tesla u istom periodu samo 836.

Zapadni stručnjaci tvrde da su kineski proizvodjači poslednje dve decenije potrošili da sebi obezbede pristup izvorima litijuma i kobalta,ključno važnim za proizvodnju baterija, i u tome su imali velikog uspeha.

A nije bez značaja i u Kini jednostavnija procedura osnivanja nove fabrike nego što je to slučaj u zapadnim zemljama…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com