Kina najveći proizvodjač i tržište automobila

Prema podacima Kineskog udruženja proizvodjača automobila (CAAM), u Kini je 2023.godine proizvedeno 30,16 miliona automobila ili 11,6 odsto više nego u 2022.godini.

Kako je preneo Global Times, kineska automobilska industrija je 2023.godine prodala 30,09 miliona automobila što je povećanje od 12 odsto u odnosu na 2022.godinu.

Kina je ubedljivo najveći proizvodjač i najveće tržište automobila u svetu i tu poziciju je 2009.godine preuzela od SAD i otad je ubedljivo drži.

„Od svog starta 1953.godine, pa narednih 70 godina, kineska automobilska industrija postiže uspeh za uspehom. Prvi domaći kineski automobil Jiefing sišao je s trake 1956.godine i tako okončao dugu istoriju uverenja da Kina nije u stanju da napravi automobil.A zatim , kineska proizvodnja i prodaja automobila prešla je granicu od 10 miliona automobila i tako je Kina prvi put pretekla SAD kao najveći proizvodjač i prodavac automobila, a tu titulu drži 15 godina“, navodi Global Times.

Prema podacima Kineskog udruženja proizvodjača automobila ,Kina je prošle godine izvezla 4,91 miliona automobila.Konačni podaci još nisu dostupni,ali kineski stručnjaci za tržište automobila veruju da je Kina prošle godine od Japana preuzela titulu najvećeg izvoznika automobila na svetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com