Kineski balon nad SAD : Kad bi imali čime da ga obore, oborili bi ga

Kina je zvanično potvrdila da je balon koji leti nad SAD – nebom iznad Aljaske, Montane, Misurija, Tenesija, njen, ali nije na špijunskom poslu, kako saopštava Pentagon, nego na naučnom poslu prikupljanja pretežno meteoroloških podataka, tvrdi Peking.

Kineske vlasti žale što je balon neplanirano stigao u vazdušni prostor SAD krivicom više sile, naime, tamo ga je odgurao vetar.

Kineski špijunski balon mogao bi istočnu obalu SAD da napusti već u subotu, objavio je CNN pozivajući se na podatke Nacionalne uprave za okeanografska i atmosferska istraživanja.

U medjuvremenu je još jedan balon otkriven nad Venecuelom.

Navodno je američki predsednik Džo Bajden, o balonu obavešten još u sredu, naredio da se balon obori, ali ga je,tvrde mediji, šef objedinjene komande načelnika štabova Mark Mili odgovorio od te namere.

Portparol Pentagona je izjavio da je sve pod kontrolom, a da američkoj „javnosti niko ne smeta da podigne oči ka nebu i vide gde se balon nalazi“.

„Vlada SAD je registrovala i prati vazdušni balon, koji se trenutno nalazi nad kontinentalnim delom SAD. Trenutno vazdušni balon je na visini koja je značajno iznad visine komercijalnog aviosaobraćaja i ne predstavlja vojnu ili fizičku opasnost za ljude na zemlji“, rekao je predstavnik Pentagona Patrik Rajder.

Stručnjaci, koje je konsultovala ruska državna televizija Rusija 1, tvrde da bi Amerikanci „oborili balon kad bi imali čime“.

Oni tvrde da taj jeftin aparat veličine tri autobusa leti na visini 10-25-30 kilometara i da bi bio komplikovan pokušaj da se on obori ako se nalazi na visini iznad 20 kilometara, a da američka protivvazdušna odbrana ne rizikuje da bude osramoćena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com