Zajednička izjava Sija i Putina : Direktnije ne može biti

Zajednička izjava, čijim su potpisivanjem kineski predsednik Si Djinping i ruski predsednik Vladimir Putin završili svoje razgovore u Moskvi svojom direktnošću i jasnoćom prijatno je iznenadila ruske analitičare i u euforično oduševljenje bacila ruske državne medije.

Da su Kina i Rusija bitni činioci „u poslednjih 100 godina nezapamćenih promena“ i na „pravoj strani istorije“ zajedno, od danas ne treba ni najmanje sumnjati.

Njihovo strateško partnerstvo nije vojni savez, ali će one jedna drugoj pružati uzajamnu podršku u zaštiti temeljnih nacionalnih interesa jedne i druge države, dogovorila su dva predsednika.

Zapadni analitičari su, po svemu sudeći, takodje iznenadjeni potpunim odsustvom poslovične kineske uzdržanosti i analize onog što je napisano tek treba očekivati kao i manje ili više pogodne odgovore na ono što se dogodilo u Moskvi.

U zajedničkoj izjavi dva predsednika je zapisano da su rusko-kineski odnosu na najvišem nivou u svojoj istoriji.

Podvučeno je da „odnosi izmedju Rusije i Kine nisu vojno-politički savez, poput saveza nastalih za vreme hladnog rata…ne nose blokovski i konfrontacioni karakter i nisu usmereni protiv trećih država…rusko – kineski odnosi nisu podložni spoljnom uticaju“.

„Rusija je zainteresovana za stabilnu i naprednu Kinu, a Kina za jaku i uspešnu Rusiju“.

Rusija i Kina, navodi se u izjavi, jedna drugu smatraju prioritetnim partnerima…

„Strane uočavaju brz karakter promena koje se dešavaju u svetu, duboku transformaciju međunarodne arhitekture, nepovratnost takvih istorijskih tendencija, kao što je mir, razvoj, saradnja i zajednička korist, konstatuju ubrzanje procesa stvaranja multipolarnog sveta, jačanje pozicije država u kojima se tržište formira i država u razvoju, rast broja regionalnih država, koje utiču na globalne procese i pokazuju spremnost da brane svoje zakonite nacionalne interese“, navodi se u zajedničkoj izjavi.

„Uporedo sa tim još su široko rasprostranjene pojave hegemonizma,unilateralizma, protekcionizma, neprihvatljivi pokušaji da se opšte priznati principi i norme medjunarodnog prava zamene „poretkom, zasnovanim na pravilima“, dodaje se u zajedničkoj izjavi kineskog predsednika Si Djinpinga i ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Sposobnost za život multipolarnog modela i obezbedjenje održivog razvoja država zavisi od njegove univerzalne otvorenosti i uzimanja u obzir interesa svih bez isključenja država, na inkluzivnoj i nediskriminatorskoj osnovi. Rusija i Kina pozivaju sve države da rade na takvim opsteljudskim vrednostima kao što su mir, razvoj, ravnopravnost, pravičnost, demokratija i sloboda, a ne ekskluzivni pristup, da žive u miru i ostvaruju saradnju na obostranu korist, da podstiču miran razvoj sveta“, navode Si Djinping i Vladimir Putin.

„Strane podvlače da je jačanje i produbljivanje rusko – kineskih odnosa, sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje, koji stupaju u novu epohu,strateški izbor nezavisan od spoljnjeg uticaja, zasnovan na nacionalnim specifičnostima svake od strana, u skladu sa temeljnim interesima dve države i njihovih naroda, saglasan savremenim tendencijama razvitka, nepodložan uticaju spoljnih faktora“, navodi se u zajedničkoj rusko-kineskoj izjavi, koju su u utorak potpisali ruski predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Si Djinping.

Kina i Rusija imaju nameru, izmedju ostalog da „jedna drugoj pružaju odlučnu podršku u pitanjima zaštite temeljnih interesa jedne i druge strane, pre svega suvereniteta, teritorijalne celovitosti, bezbednosti i razvija“ kao i da „rade na multipolarnom svetskom poretku, ekonomskoj globalizaciji i demokratizaciji medjunarodnih odnosa, da saradjuju u razvoju globalnog upravljanja u pravednijem i racionalnom ključu“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com