Kreativno novinarstvo ili kreativni političari?

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko optužio je danas ruske medije da su izvrnuli njegove reči sa prošlonedeljnog susreta s medijima i javnošću, istrgli ih iz konteksta i interpretirali kako ko hoće.

Kao konkretan primer Lukašenko je naveo svoj odgovor na novinarsko pitanje o zajedničkoj rusko-beloruskoj valuti.

Ruski medij u čije sam se informacije dosad pouzdala, zaključio je posle prošlonedeljnoj ustupa Aleksandra Lukašenka sledeće: „Aleksandar Lukašenko je dao podršku toj ideji (zajedničke valute) i čak je izjavio da je saglasan da emisioni centar bude na teritoriji Rusije“.

A evo iz kakvog odgovora na pitanje o zajedničkoj valuti je izveden takav zaključak:

„Danas nam predlažu valutu. On (Vladimir Putin) mi retorički govori – naravno da će to biti rublja. Mi imamo rublju, vi imate rublju. Zašto bismo uzimali talir? Ali nije u tome problem. To neće biti ni ruska ni beloruska rublja nego naša zajednička rublja, ako bude… A ključno je – emisioni centar. Putin meni kaže – i šta, biće u Minsku? Ja kažem – ne, u Smolensku. Neka bude u Piteru, domovini predsednika Rusije, u mom voljenom Lenjingradu, sada Peterburgu. Neka tamo bude“.

Ruski medij, u čije sam se informacije dosad pouzdala, a koji Lukašenku zamera što jasno i glasno nije rekao na koje medije misli kad govori o izvrtanju svojih reči, iz napred citiranih reči je zaključio da je beloruski predsednik podržao ideju zajedničke valute i čak se saglasio da njen emisioni centar bude na teritoriji Rusije!

Beloruski predsednik je lukavi Lukašenko. On se ruskim težnjama ka tešnjoj integraciji opire saglašavajući se i saglašava se opirući se. Rusi Lukašenka pritiskaju u strahu da Belorusija ne postane Ukrajina, Lukašenko njihove pritiske izvrdava takodje u strahu da Belorusija ne postane Ukrajina.

Njegov citirani odgovor cinična je verzija te strategije „hodanja po ivici noža“.

Dakle, beloruski predsednik se nije saglasio ni sa zajedničkom valutom, ni sa emisionim centrom na teritoriji Rusije – da budemo otvoreni, ismejao ih je!

Iz ljubavi prema novinarstvu, rešila sam da verujem, da je Lukašenko u pravu kad tvrdi da su neki ruski mediji njegove reči smišljeno uzeli kao bukva bukvalno sa samo jedinim ciljem, da ga isteraju na čistinu odnosno nateraju da demantuje zaključak o njegovoj podršci zajedničkoj valuti i Smolensku kao sedištu emisione institucije.

Bilo bi za novinarstvo porazno da su novinari, koji se bave tako delikatnim odnosima, takvi bukvalisti. Ali, ja se pre svega oslanjam na ovdašnje iskustvo, ne bi bilo nemoguće. Jok.

Da novinari nečije reči namerno pogrešno protumače ili interpretiraju kako bi ga naterali da se o nekoj delikatnoj temi kategorično izjasni ili kako bi nekog prosto navukli na tanak led ili ga čak diskreditivali takodje nije retkost.

Druga dva slučaja su nedopustiva, u to ne može biti nikakve sumnje.

Ja se sećam jednog dogadjaja iz 2000-tih godina, kad su se novinari, predvodjeni novinarkama, strašno ostrvili na jednog 5-oktobarskog političara zbog nečeg što je navodno rekao u nekadašnjem Staklencu na Trgu Republike. Mediji su se brzo solidarisali, odijum je bio za neizdržati. I oni koje nije mrzelo da odgledaju ceo snimak dogadjaja mogli su da vide isto, ali jedna koleginica, koja je lično prisustvovala u po glasa mi je poverila: znaš, on tako uopšte nije rekao, ali ko to sad sme da kaže?

Ali, da li je dozvoljeno pogrešnom intetpretacijom-informacijom prinuditi nekog da se kategorično izjasni odnosno da li je i u novinarstvu dozvoljeno sve što nije zabranjeno? Tu odgovor mora biti takodje „na ivici noža“.

U svakom slučaju, ukoliko je ruski medij, u čije sam se informacije dosad pouzdala, imao baš takvu nameru naišao je na iskusnog igrača, pa se igra nastavlja. Jer lukavi Lukašenko je umesto jasnog odgovora o zajedničkoj valuti optužio neimenovane ruske novinare ovako:

„Na kraju krajeva, dolazimo do glavnog, a to je njihov cilj – okriviti Lukašenka da on torpeduje integracione procese. Ali ne, u Belorusiji niko ne torpeduje integracione procese a pre svega ne Lukašenko”.

Ako će vam biti lakše da shvatite: to je prosto napad na Aleksandra Vučića, pardon Lukašenka i to je jedini cilj cele ove priče! Eto – pa vi recite da svet nije jedan.

One thought on “Kreativno novinarstvo ili kreativni političari?

 • 9. apr. 2019 at 09:45
  Permalink

  Postovani,

  Moje ime je Ana Zivkovic vlasnica sam firme B Smart Media Servis.

  Molim vas ako mozete da da mi nabavite kontakt (mail-mob )novinarke Ruze Cirkovic.

  Moj mobilni je 063 861 6611

  Unapred Hvala

  Ana

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com