Lični pečat :Tesla u ulici Brus Lija

Svetski naučnik Nikola Tesla je univerzalno dobro i svako ima pravo da mu izrazi poštovanje, pa i dodeljujući svojoj novčanici njegov lik. Granicu ovog prava udaraju samo ne uvek jasne granice morala.

Dva su se političara poslednjih dana izjavama  posebno istakla u najnovijem sporu oko Tesle – ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

„Tesla, Srbin u Hrvatskoj, do sada nije zasluživao velika priznanja, i poštenije bi bilo da Hrvatska stavi na evro one kojima poklanja ulice i trgove – Alojzija Stepinca, vikara ustaške vojske, Mila Budaka, jednog od osnivača NDH i krilatice ‘Srbe na vrbe“, može i osudjenog teroristu, ubicu ambasadora Rolovića, Mira Barišića. Kome Hrvatska daje ulice, neka mu da i evro“, rekao je Aleksandar Vulin.

U ovoj izjavi postoji ozbiljna omaškom : mnoge ulice u Hrvatskoj nose ime Nikole Tesle. To je takodje istina. Ulica u samom centru Zagreba, ulica u centralnoj zoni Dubrovnika… Ne sećam se većeg hrvatskog grada, u kom sam bila, a da nema ulicu Nikole Tesle.

Ministar Vulin govori o istrebljenju Tesli u Hrvatskoj za vreme Drugog svetskog rata i rata 90-tih. Sa velikim zanimanjem bih pročitala knjigu nekog beogradskog istoričara o tome. S obzirom na stalno otimanje oko Tesle, bila bi i poučna.

Inace, Acta Croatica tvrdi da u Hrvatskoj trenutno živi 160 osoba s prezimenim Tesla u 80 domaćinstva, a u Telefonskom imeniku Republike Hrvatske naći ćete 60-tak prijavljenih Tesli.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović se smušenom izjavom o identitetu i ljubavi uključio u aktuelni spor oko namere Hrvatske da kovanici evra da lik Nikole Tesle, Srbina iz Hrvatske.

„Tesla je proveo manje vremena u Srbiji nego ja u Oklaju, danas. Tesla je Amerikanac, toliko su ga ozbiljno shvatali u Hrvatskoj i Beču da je pobegao u Ameriku. Hrvatska je s Teslom imala krizu identiteta i to je bila nejasna ljubav“, rekao je predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

I po svom običaju poentirao :“ A Srbija je aerodrom mogla da nazove i po Brus Liju, on ima veze sa Srbijom koliko i Tesla“.

Dva puta sam na HRT gledala dokumentarni film o Tesli, mislim da je snimljen po divnoj knjižici „Sećanja“ Nikole Tesle, koju rado poklanjam svojim prijateljima.

Taj se film završava snimkom na kome hrvatski violinista i Teslin prijatelj Zlatko Baloković na sahrani Nikole Tesle, po želji Nikole Tesle, svira „Tamo daleko“ (tamo je selo moje, tamo je Srbija).

Toliko o krizi identiteta i ljubavi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com