Ruža Ćirković: Neka visi Alina Zagitova!

Izvinjavam se svim toplim zagovornicima interesa krupnog (može i sitnog) kapitala, ali HLADNO sam najpre dograbila Zakon o radu Republike Srbije, član 24, koji smo bez svake sumnje prepisali iz nekog pametnijeg zapadnog štiva, dakle taj član jasno i glasno kaže da „radni odnos može da se zasnuje sa licem koje ima najmanje 15 godina života…“.

Dakle, ruska šampionka u umetničkom klizanju Alina Zagitova, koja će 18. maja ove godine napuniti 16 godina, odavno bi čak i u Srbiji (u kojoj smo svi pomalo socijalisti, kako nam je sasuo u lice jedan što nam se privremeno vratio sa Zapada), a naročito na zapadu Evrope, mogla da radi za strugom. Ako ume. Zato što je to u pojedinačnom i opštem, ne samo ekonomskom, nego često i socijalnom interesu.

To mi je bilo važno da raščistimo odmah. Iako mi to HLADNO pozivanje na GLAVNO odmah na početku, dalju priču lišava neophodne gradacije po sistemu sudovanja u umetničkom klizanju, nastaviću, samo da bih HLADNO i PRORAČUNATO dogurala do poslednje rečenice kao što je, hladnokrvno i proračunato, devojčica Zagitova, dva dana pre kraja Olimpijskih igra, koje ni slučajno nisu igre, dogurala do prve zlatne medalje za Rusiju, pardon za Učesnike olimpijade iz Rusije.

Srcem deteta i glavom kapitaliste-pripravnika, Zagitova je srušila za njenu zemlju unapred programirani totalni poraz.

Da u njoj ne kuca srce deteta, Alina Zagitova bi se najkasnije posle prepada inspektora MOK-a za doping, slomila i prepala od zapadne pretnje i ruskih očekivanja. Ali ona, na svoju sreću, još nije savladala tu političku dimenziju sporta. Ali jeste, zlatno pravilo kapitalizma: da što veći rezultat treba postići sa što manje ulaganja. Na korist sebi i Učesnicima olimpijade iz Rusije, ona je ama baš sve skokove pomerila u drugi deo svog programa, naime tamo gde joj, po pravilima koje su izmislili drugi, donose najviše profita, pardon – bodova.

Toliki značaj umetničkom klizanju nije dat otkako je gavran pocrneo.

Ne samo da se na Alinu Zagitovu okomila sva sila zapadne štampe, pa čak i oni pojedinci koji njen nastup smatraju zadivljujućim, nego su paljbu po njoj osule i klizačice – citirano je nezadovoljstvo američkih i nemačkih.

Zagitova je dodatni bes izazvala ne samo licem koje je bezobrazno uživalo u dobro odradjenoj matematici, nego je jednoj od američkih kritičarki poručila da i nju može da poduči!

Umesto da priznaju da ih je jedno neobično lepo i neobično talentovano rusko dete nadigralo na njihovom terenu, njihovim sumnjivim sredstvima, zapadni mediji su osuli paljbu po Zagitovoj.

Komentator Frankfurter algemajne cajtunga tvrdi da su komandu na takmičenju žena u umetničkom klizanju preuzela dva ruska deteta (iako će drugo dete, naime Jevgenija Medvedeva, ove godine napuniti 19 godina), da višestruke kombinacije skokova koje one svojim dečjim telima izvode izazivaju „samo čuđenje“, da liče na takmičarke u parternoj gimnastici kojima su prikačene klizaljke, da je sve što prikazuju „spektakularno, ali hladno“. I sad dolazi poenta: “Treba li u umetničkom klizanju pod hitno povisiti starosnu granicu u takmičenju seniorki?“, pita se komentator FAZ-a.

A zatim sledi zaprepašćujući deo:

„Jer šta može da se desi ako se deca godinama spremaju za vrhunska postignuća pokazale su dugogodišnje zloupotrebe u američkom gimnastičkom savezu. Još jednom! Detalji o ličnoj odgovornosti nisu razjašnjeni, i u drugim sportovima isplivavaju sumnjivi slučajevi. I čak ako se u ruskom umetničkom klizanju samo s čisto sportskim namerama – i bez korišćenja zabranjenih sredstava – trenira za vrhunske rezultate, onda je put do njih bezosećajni dril. Koji se može nazvati i nemilosrdnim. Zagitova i Medvedeva to zovu „ljubavlju“ prema svom sportu. To je svet vrhunskog sporta. Može li čovek za tinejdžere da oseti išta drugo sem saučešća, ako za njih, moguće je dugotrajno i bez pritužbi, podnošenje treninga znači ljubav? Koji otac, koja majka može čiste savesti odobriti takvu izjavu ljubavi zbog koje su njihova deca, još pre puberteta, izložena jednom kao led hladnom sistemu treninga?“.

Ovako: Medvedeva, kao što rekosmo ima 18 godina, a Zagitova nije najmladja olimpijska šampionka u istoriji – zlatnu medalju u umetničkom klizanju osvojila je 1998. godine Amerikanka Tara Lipnicki kad joj je bilo 15 godina i 8 meseci.

Ničim izazvano dovodjenje pobede mladih ruskih klizačica u vezu sa dugogodišnjom seksualnom zloupotrebom dece u američkoj gimnastici može se pravdati samo u kontekstu zapadne antiruske histerije. Budući da je neukusno i opasno.

Napominjem da su američke devojke na pobedu jedne ipak talentovane ruske devojčice reagovale kako ih uče mediji da se reaguje na svaku provokaciju iz Rusije – oštro i promptno. Da oštro i promptno treba reagovati na lekara koji godinama zloupotrebljava mlade gimnastičarke, nije ih učio niko.

Ima nešto u Alini Zagitovoj što izaziva animozitet, i možemo se pitati koliko će je daleko dovesti smisao za računicu, ali je ona pobedila zato što jeste bila najbolja.

A deca se ne vešaju po medijima ni pod kojim izgovorom.

2 thoughts on “Ruža Ćirković: Neka visi Alina Zagitova!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com