Ruža Ćirković: Pa je li Todorić falsifikovao izveštaje ili nije?

LAPSUS OD MILIJARDU EVRA: Ja nisam pravnik. Ali baš me fascinira kako pravnici mogu da dokažu i sankcionišu i ono što zdravom razumu ni na pamet palo ne bi. E ovako: bivši šef (u medjuvremenu i po prevarama) čuvene Dojče banke Rolf Brojer ostao je pri tvrdnji da je sad već daleke 2002. godine u jednom televizijskom intervjuu rekao istinu kad je objavio da je klijent te banke medijska imperija Lea Kirha kreditno nesposoban i da joj pare više neće dati nijedna banka. Ne samo da je to bila istina, ostao je pri svojoj tvrdnji Brojer, nego je to bila istina koju su svi znali. Dakle, zdravosmislio je Brojer, on nije rekao ništa novo i nije hteo da šteti klijentu, koji je nekoliko nedelja posle tog intervjua bankrotirao.

“A zar vama nije jasno da i istina izgovorena na pogrešnom mestu može biti lapsus (greška)”, pitao je takodje u svoje stanovište uveren nemački sudija Peter Nol. I sudija i bankar su ostali pri svojim gledištima, samo što je konačnu odluku o tome ko je od njih dvojice u pravu donosio sudija Nol. A on je na kraju procesa koji je protiv Dojče banke 2002. godine započeo Leo Kirh, a posle njegove smrti 2011. godine nastavili njegovi naslednici i menadžeri njegove propale firme, 2014. godine doneo odluku da Brojer jeste svojim intervjuom naštetio medijskoj imperiji Lea Kirha bez obzira što je ona već bila ozbiljno uzdrmana. Naslednici i Dojče banka su se dogovorili o poravnanju – Dojče banka je imala da im isplati oko 945 miliona evra obeštećenja!

E na ovaj sam proces mislila kad je prošle nedelje u našem regionu dotad nepoznati direktor ruske VTB (banka) Jurij Solovjov obaveštavao već unezverene ulagače, prepadnute dobavljače, cinične poreske obveznike da je hrvatski gazda Ivica Todorić, u Hrvatskoj  gotovo neomiljen koliko je nekad Miroslav Mišković bio u Srbiji, falsifikovao finansijske izveštaje svoje bez sumnje uzdrmane kompanije. Ma šta falsifikovao? Godinama falsifikovao! Rejting agencija Moody’s skroz ozbiljno je shvatila poruku bankara kome Agrokor duguje 300 miliona evra i koji bi imao interesa i morao da zna šta priča i kolika cena njegove priče može da ispadne. Rejting Agrokora je opet smanjen i poruka da firma neće moći da izvršava svoje obaveze je učvršćena.

Berzanski stampedo pogotovo malih ulagača nije se više dao zaustaviti: što su masovnije nastojali da se oslobode akcija proizvodjača sladoleda Ledo ili mineralne vode Jamnica, i ne samo njih, to je njihova cena više padala. Solovjov je objavio očekivanje da deo svog potraživanja ruske banke namire prodajom dve (neimenovane) firme iz sastava Agrokora. Zašto mu je bilo u interesu da im dodatno obori cenu? Baš je zanimljivo pitati ko je te akcije kupovao! I politički svesni hrvatski dobavljač Branko Roglić prvi je povukao nogu i blokade računa firmi u sastavu Agrokora sustizale su jedna drugu. U Hrvatskoj su važni lokalni izbori u maju – država nije smela da se igra glavom, svoje potraživanje aktivirala je i Poreska uprava Hrvatske.

Šta je tačno hteo da postigne Solovjov, on sigurno zna, a i oni iznad njega u njegovoj banci. Tek VTB je kasnije sasvim minimizovala ove ozbiljne optužbe, koje predstavljaju ozbiljno krivično delo. A zaklela se, pardon, začudila i revizorska kuća Baker Tilly koja je revidirala izveštaje Agrokora! U izveštajima iz prethodnih godina kod pojedinih članica grupe Agrokor bilo je nekih nepravilnosti koje su “ispravljene u konsolidacijskim paketima”.

Ovde sličnostima sa pričom s početka nije kraj. Pre nego što je bankar Brojer intervjuom sahranio medijskog mogula Kirha, ovaj poslednji je odbio zahtev Dojče banke da svoju firmu restrukturira. Nije u nju, navodno, više imao poverenja. Todorić je navodno odmah posle intervjua Solovjova na restrukturiranje dugova, poslovnog modela i uprave Agrokora pristao. Mada u trenutku pisanja ove kolumne nije javljeno da je nešto i potpisao.

SEĆA LI SE JOŠ KO POKOJNE ALPINE: Sećate li se kako je austrijska gradjevinska firma Alpina 2004. godine pobedila na tenderu za gradnju mosta kod Beške. Tako što je jedan meni naročito omiljeni medjunarodni kreditor diskvalifikovao jednu našu gradjevinsku firmu optužbom da je s jednim finansijskim izveštajem o svom poslovanju učestvovala na tom tenderu, a sa drugačijim finansijskim izveštajem o svom poslovanju na nekom tenderu u Crnoj Gori! Dakle, da je ili jedan ili drugi izveštaj falsifikovala. Prethodno je, pozivam se na ozbiljne izvore, našoj firmi nudjeno da posao dobije u konzorcijumu s Alpinom, valjda kao garantom ozbiljnosti, što je naša tvrdoglavost odbila. Pa je Alpina dobila posao, a ove naše “falsifikatore” uzela za podizvodjača. Znate šta je podizvodjač? To je onaj što radi posao. A dobitnik tendera ubire kajmak. Dakle, ako kojim slučajem niste primetili poentu: falsifikat je krivično delo. Niko nikog nije ovde tužio zbog tvrdnji o falsifikatu, poravnali su se na nivou poslovne degradacije, ali su svi ostali u igri.

Gradnja mosta kod Beške počela je 2008. godine. Druga po veličini gradjevinska firma u Austriji Alpine bankrotirala je uz svu moguću buku i bes 2013. godine u bankrotu koji se smatra najvećom austrijskom propašću posle Drugog svetskog rata. Od 3-4 milijarde evra potraživanja iz Alpinine stečajne mase, prošle godine je poveriocima trebalo, u okviru prolazne deobe, da bude namireno 5 odsto.(Da li su šta dobile naše oštećene firme?) A najavljuje se da bi na kraju, koji će doći kroz još mnogo godina raspetljavanja sudskih sporova, mogli da dobiju oko 10 odsto što je mnogo, mnogo bolje nego što se prvobitno očekivalo. I sad poenta: krajem prošle godine je za Stečajni sud u Beču veštak Jozef Šima uradio stručno mišljenje prema kome je Alpine falsifikovala svoje izveštaje već od 2009. godine, kada je ulepšala, rekao je Šima za austrijski “Kurir”, najmanje 20 svojih gradjevinskih projekata i vlastiti kapital naduvala za 140 miliona evra. ”Najkasnije 30. novembra 2010. godine Alpina je trebalo da objavi da svoje obaveze ne može da izvršava“, ocenio je Šima. Dakle, sa bankrotom se zakasnilo 2,5 godine. Šimino veštačenje se naravno osporava, sem Alpine, njegove bi tvrdnje mogle da novčanoj kazni privedu špansku firmu vlasnika Alpine, menadžere firme i revizore njenih bilansa. Ulagači u obveznice koje je Alpina  emitovala od 2010. do 2012. godine se već udružuju.

Šta bi bilo da su tvrdnje o falsifikatu iz 2004. godine dospele na sud. Možda bismo mnogo ranije saznali sa kakvim smo partnerom sve vreme imali posla. Ali ko bi smeo da tuži moćnu medjunarodnu banku-kreditora koja se, umalo ne zaboravih, iz Agrokora na vreme izvukla.

Šta hoću da kažem? Hrvatska je pred važnim lokalnim izborima koji se održavaju u maju. Stranke vladajuće hrvatske koalicije Most i HDZ pucaju na potpuno isto biračko telo. A ipak, svaka čast šefu Mosta Božu Petrovu što je podneo krivičnu prijavu protiv Ivice Todorića zbog sumnji da je falsifikovao finansijske izveštaje. Malo je reći da je lekovito stvar isterati na čistac. Ako Todorić nije falsifikovao finansijske izveštaje, on neka tuži Solovjova i VTB. Komplet delo mora na videlo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com