Ruža Ćirković: Predsednik koji nije razvalio nijednu tuđu zemlju

BEZ RATA: Donald Tramp je prvi američki predsednik za duuugo vremena, koji nije započeo nijedan rat i nije razvalio nijednu tuđu zemlju. Ni uz neupitan razlog zaštite ovih ili onih prava i s ciljem instaliranja neupitnih američkih vrednosti.

Nijedan američki predsednik, međutim, nije bio izložen ovakvim napadima iz svih mogućih liberalno-demokratskih oružja kakvim je izložen Tramp.

Ni Džordž Buš Mlađi, koji je u međunarodnoj saradnji s Tonijem Blerom, izmislio iračko oružje za masovno uništenje i razvalio Irak.

Ni Barak Obama, koji je francuskim rukama, razorio Libiju, pa sad Libijci imaju sva ljudska prava da se, daveći se u Sredozemnom moru, spasavaju iz svoje zemlje, koje više nema. Vau, što bi rekla neprežaljena liberalno-demokratska predsednička kandidatkinja Hilari Klinton.

Sad se jasno vidi kolika sila takozvanog liberalno-demokratskog sveta živi od tog američkog posla: ratova i razaranja tuđih država.

PREDSEDNIČKA OBEĆANJA: Donald Tramp je redak predsednik, ne samo u Americi, koji je mrtvo ozbiljno shvatio predizborna obećanja data svojim biračima. I – većinu ispunio.

Tramp je Amerikancima, koji su za njega glasali, obećao da će američke vojnike vratiti kući. Iz Sirije, Iraka, i posle 18 godina iz Avganistana. I obećanje je ispunio. Šta su američki vojnici radili u te dve zemlje, ne znam, tek na listi najpoželjnijih pasoša sveta, pasoši Iraka i Avganistana su na samom samcatom dnu.

Ne samo ubistvo treće po značaju ličnosti u Iranu generala Kasema Sulejmanija, nego i Trampov pritisak na ostale članice NATO-a, pre svih na Nemačku, da povećaju svoje vojne izdatke, budi sumnju u Trampovu buduću miroljubivost, ali on je svojim biračima obećao i uspeo: NATO je dogovorio novu raspodelu troškova među članicama, a u korist SAD.

Među Trampovim obećanjima, najveću osudu izazvalo je obećanje da će na granici sa Meksikom izgraditi zid dug 1.600 kilometara, kako bi sprečio ilegalnu imigraciju.

Izgradio je nekoliko stotina kilometara, ali je ilegalna imigracija smanjena za 80 odsto, to mu priznaju i zapadnoevropski mediji, koji su svi odreda, kao i američki, njegovi ljuti protivnici. Ali, izgradnju zida nije platio Meksiko, kako je Tramp obećao, nego SAD.

Tramp je otkazao nekoliko međunarodnih trgovinskih sporazuma, jer je ocenio da Amerika u njima nije fer tretirana. Da li jeste ili nije, tek Tramp je uspeo da izdejstvuje nove trgovinske sporazume s Meksikom i Kanadom i privremeni sporazum s Kinom.

Ko je mogao sanjati da će Ujedinjeni Arapski Emirati, jedna od ključnih država arapskog sveta priznati Izrael i sa tom zemljom uspostaviti diplomatske odnose? Ali desilo se, što je takođe bilo jedno od predizbornih obećanja Trampa.

Do proleća 2020. godine, američki berzanski indeksi obarali su rekorde, a nezaposlenost je pala na nezapamćen nivo od samo 3,5%. Mediji širom zapadnog sveta nisu Trampu priznali čak ni ovaj uspeh.

COVID-KATASTROFA: Pa je liberalno-demokratski pokret s olakšanjem i čak likovanjem dočekao Covid-katastrofu, koja je poput cunamija odnela ovaj privredni procvat, ali i zasad 231.003 američka života, odnosno 70 života na svakih 100.000 stanovnika.

Superiornost američkog načina života, nauke i medicine pokleknula je pred kineskom efikasnošću u borbi s novim koronavirusom i pred, sad dokazanom, sposobnošću kineske privrede za brzu obnovu. Odgovornost za sve prebačena je na Trampov promašen stil vladanja.

Tramp je obećao da će poništiti Obamacare, ali podršku za to nije dobio ni u Republikanskoj stranci, koju je, kažu, uzeo pod svoje.

Sav užas američkog zdravstvenog sistema prikazala je tokom celonoćne emisije nemačka ARD nastojeći da taj užas stavi na teret Trampovom predsedničkom mandatu.

Emisija je nazvana „Duga noć do američkih izbora“ („Die lange Nacht zur US-Wahl“) očito naslovom anti-parafrazirajući Judžin O’Nilovo „Dugo putovanje u noć“ (Long Day’s Journey Into Night).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com