8. mart, Dan žena – neradni dan

Tako je odlučila nemačka pokrajina Berlin na sednici berlinskog parlamenta u četvrtak: danas će u Berlinu 8. mart, Dan žena biti neradni dan.

Kako su izvestili nemački mediji, Berlin je tako postao prva nemačka pokrajina u kojoj se 8. marta neće raditi.

Do sada je, piše nemački tabloid Bild, Berlin bio pokrajina sa najmanje praznika – devet. Sada će ih imati deset. Recimo, navodi primer list, Bavarska ima 13 dana praznika, a Baden-Virtemberg 12.

Zbog neodgovarajuće zastupljenosti žena na rukovodećim položajima u privredi, bogata i napredna Nemačka je više puta bila opominjana iz Brisela.

Mada čine polovinu od ukupnog broja zaposlenih u Nemačkoj (46,5%), žene čine samo 8,6 odsto članova uprava nemačkih kompanija. Privatnoj se firmi ne može narediti da poštuje unapred utvrdjene muško-ženske paritete.

Ma nijedna žena nije na čelu neke od 30 nemačkih kompanija čije akcije čine ključni nemački berzanski indeks Dax.

Nemački javni servis je posvetio pažnju i poredjenju položaja žena u bivšoj Nemačkoj Demokratskoj Republici i Zapadnoj Nemačkoj.

Priznalo se da se u DDR-u smatralo samo po sebi razumljivim da žene budu zaposlene, i gotovo sve su bile, dok je u Zapadnoj Nemačkoj, bar formalno, do 1977. godine postojao propis po kome je žena morala da dobije saglasnost muža ukoliko bi htela da se zaposli.

DDR je, rečeno je, bila šampion po broju razvoda, čemu je sigurno doprinosila ekonomska samostalnost žena.

Mada je prikazana slika Honekerovog rukovodećeg tima, koji je bio muški, u emisiji ARD-a svedočile su žene koje su u DDR-u obavljale rukovodeće funkcije, koje se i sad smatraju više muškim.

Po ujedinjenu dve Nemačke, istočne Nemice su masovno završile na biroima za zapošljavanje.

Autorka knjige o istočnim Nemcima „Ko smo mi?“ Jana Hensel, i sama istočna Nemica, rekla je da je u DDR-u stvarno postojala emancipacija i ekonomska nezavisnost žena.

Istočne Nemice su imale izgradjenu ekonomsku samosvest tako da su se, po ujedinjenju, snažno usprotivile pokušaju da budu opet potisnute u tradicionalnu ulogu žene, rekla je Hensel.

Ona je rekla da je ova samosvest istočnih Nemica od koristi bila i zapadnim Nemicama.

Ipak, rekla je Hensel, samosvest istočnih Nemica nije uticala da se žene u Nemačkoj na najvišim položajima izjednače po položaju i plati s muškarcima.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, i sama istočna Nemica, izuzetak je koji potvrdjuje pravilo.

Ovo je jedna od retkih pozitivnih stvari koja se u današnjoj Nemačkoj priznaje bivšoj Istočnoj Nemačkoj, ali voditeljka je u ovom slučaju insistirala na paritetu pitanjem: a šta su istočne Nemice naučile od zapadnih?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com