Francuska država spasava Reno

“Reno se bori da preživi”, izjavio je francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer u intervjuu za Figaro.

On je rekao da je taj proizvodjač automobila, u kome je francuska država suvlasnik (15,1%), podneo zahtev za državne garancije za kredit od pet milijardi evra.

“Nisam još potpisao taj kredit”, rekao je Le Mer i dodao da Reno najpre mora da odgovori da li prihvata uslove koje mu je postavila država.

Francuska vlada najpre zahteva da se Reno koncentriše na visikotehnološku, klima-neutralnu proizvodnju električnih automobila.

Zatim da izvršava obaveze prema svojim dobavljačima.

I najzad, da svoje tehnološki napredne aktivnosti lokalizuje u Francuskoj. Pod tim se podrazumeva i da fabrika Flins u pariskom regionu ne sme biti zatvorena.

Inače, Le Mer je podvukao da se Francuska država neće libiti da spasava francuske firme.

“Nemam u vezi sa spasavanjem naših firmi nikakvih skrupula. Koje drugo rešenje postoji? Stotine hiljada otkaza i bankrota? To bi bilo smrtonosno za našu privredu“, rekao je Le Mer u intervjuu za Figaro.

Nevolje kompanije Reno počele su mnogo pre pandemije koronavirusa i produbljene hapšenjem njenog šefa Karlosa Gona.

Reno je tokom prvog kvartala 2020. godine prodao 672.962 automobila.

Prodaja u Evropi pala je ovoj kompaniji za 36%, pri padu evropskog tržišta za 26,2%. U ostatku sveta, prodaje Renoa pale su za 13,4%.

Prihodi kompanije u prvom kvartalu 2020. godine za 19,2% su manji od prihoda u prvom kvartalu 2019.

U Francuskoj je tokom prva tri meseca 2020. godine u odnosu na isti proizvod prošle, industrijska proizvodnja pala za 7,3% a proizvodnja transportnih sredstava, pre svega automobila za 17,4%.

Francuska automobilska industrija inače je tokom poslednje dve decenije izgubila svoju raniju poziciju.

Kako je pokazala nedavna studija Nacionalnog instituta za statistiku, od 2000. godine do 2016. godine, Francuska je, kad je proizvodnja automobila u pitanju, pala sa drugog na peto mesto u Evropi. Francuski proizvodjači u ukupnoj evropskoj proizvodnji učestvovali su 2000. godine sa 13,1% da bi to učešće 2016. godine palo na 6,7%.

Nemačka je zadržala svoje prvo mesto sa učešćem od 44,5%, a Francusku su pretekle Italija, Španija i Velika Britanija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com