8.700 tužbi protiv firme Bayer zbog glifosata

Nemačka kompanija Bayer, novi gazda kontroverzne američke firme Monsanto, imaće samo u SAD bar 8.700 prilika da dokaže uverenje svojih šefova da je Monsanto na lošem glasu samo zbog loše komunikacije s javnošću.

U SAD je podneto, prema raspoloživim podacima, oko 8.700 tužbi protiv Bayer-a zbog moguće uloge sredstva za uništavanje korova RoundUp (glifosat) u obolevanju od raka.

Kako izveštavaju nemački mediji, tužbe su počele da se gomilaju pošto je 2015. godine Medjunarodna agencija za rak pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji objavila izveštaj u kome ocenjuje da glifosat „verovatno izaziva rak“ kod čoveka.

Podnošenje tužbi dobilo je novog zamaha pošto je sud u Kaliforniji, u avgustu dao za pravo baštovanu Divejnu Džonsonu obolelom od raka limfnih žlezdi. Zbog uloge glifosata u njegovom obolevanju prvobitno je presudjeno da Bayer mora da mu isplati obeštećenje od 289 miliona dolara.

Prošle nedelje je, medjutim, nadležni sudija smanjila to obeštećenje na 79 miliona dolara što su Džonson i njegovi advokati, prenose nemački mediji vest DPA, prihvatili samo u nadi da će tako Džonson živ dočekati kraj spora. Bayer je najavio žalbu Apelacionom sudu.

Veruje se da bi sudski procesi mogli da utiču na promet i poslovanje Bayer-a, pa se sa zanimanjem očekuju izveštaji te firme o rezultatima poslovanja i poslovnim planovima za sledeću godinu.

Bayer se u Americi sudi oko još jednog uništavača korova – Dicamba, ali je Američka agencija za životnu sredinu upravo donela odluku koja će Bayer-u omogućiti nastavak prodaje i tog sredstva i sadnica na njega otpornih. Naime, dozvola za prodaju produžena je do 2020, ali sredstvom Dicamba mogu operisati samo za to posebno obučene osobe, i to na pristojnoj udaljenosti od susednih parcela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com