A o izvozu Fijata u Rusiju ni reči?

Iako je danas u Beogradu boravila velika ruska privredna delegacija, o jednoj dosad neizbežnoj temi – izvozu automobila iz Kragujevca u Rusiju – po svemu sudeći nije bilo ni reči.

Firma Fijat automobili Srbija je, posle dvomesečne pauze, juče obnovila proizvodnju.

Iako je FAS ostao pojedinačno naš najveći izvoznik, taj je izvoz više nego prepolovljen kao i proizvodnja. S tvrdoglavo očekivanim novim modelom ove godine se ne računa, a 500l je debelo zastareo.

Iako se rusko automobilsko tržište 2017. i 2018. oporavilo, očekuje se da će rast prodaja tokom 2019. godine biti značajno usporen.

Medju najprodavanijih deset marki u Rusiji nema „fijata“. Dominira ruska marka „lada“, a odmah za njom slede dve južnokorejska i jedna japanska marka, pa „folksvagen“…

Ovih nekoliko opštih mana bi već bilo dovoljno, ali ima još.

Ukoliko bi ruska strana i pristala da automobile uvrsti u robe za koje je Ugovorom o trgovini izmedju dve zemlje dozvoljen bescarinski uvoz, barem za odredjeni kontingent, FAS ne zadovoljava prethodni uslov: najmanje 50 odsto komponenti nije originalno proizvedeno u Srbiji.

Iako je obećao italijanski partner u ovom poslu nije italijanske dobavljače zamenio domaćim. Glavni delovi se i dalje uvoze u Srbiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com