A sad Atina: Makedonija promenila ime u Republika Severna Makedonija

„Ubedjen sam da će i poslanici grčkog parlamenta prepoznati svoju ogromnu ulogu u ovom istorijskom momentu i ratifikovati Dogovor iz Prespe”, rekao je na današnjoj konferenciji za štampu makedonski premijer Zoran Zaev povodom jučerašnje odluke Sobranja Makedonije da promeni ime te države u Republika Severna Makedonija.

Sobranje Makedonije sa minimalnom dvotrećinskom većinom od 81 glasa izglasalo je izmene Ustava. Većina je obezbedjena ustupcima vladajuće većine albanskoj stranci Besa.

Zaev je, kako prenosi Nova Makedonija, rekao da je sada Makedoniji otvoren put u evropsku porodicu i članstvo u NATO , „koji će nas prihvatiti kao Makedonce s našim identitetom i našim ponosom, kao zemlju u čiji su identitet ugradjeni i identiteti svih njenih gradjana Albanaca, Turaka, Roma, Srba, Vlaha, Bošnjaka i svih drugih koji žive u našoj Makedoniji“.

Povodom zahteva Kristijana Mickoskog da se zajedno s redovnim predsedničkim održe i vanredni parlamentarni izbori, Zaev je rekao da on misli da Makedonija sada treba da se pozabavi ekonomijom i reformama, sredjivanjem sistema kako bi postala normalna zemlja. Ali pošto se radi o zahtevu najveće opozicione stranke, rekao je Zaev, SDSM će zahtev razmotriti.

„Svi znaju, i ja znam i gospodin Mickoski, da on to traži, a moli boga da se to ne desi“, rekao je Zaev.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com