Afrička bogatstva na radaru: U DR Kongo pobedio američki kandidat?

Pošto su SAD 2. januara, zbog nestabilne političke situacije i zaštite sopstvenih gradjana i diplomatskih objekata u Demokratskoj Republici Kongo (DRK), uputile ograničen kontingent svoje vojske u susedni Gabon, u DRK su danas objavljeni rezultati nepotpunih predsedničkuh izbora.

Sa 38,57 odsto glasova pobedio je, kako javlja France 24, Feliks Tšiskedi, čiju su predizbornu kampanju, prema tvrdnji ruskih medija, vodili i sponzorisali Amerikanci!

Rezultati izbora dovedeni su u sumnju sa više strana, uključujući tu i francuskog ministra inostranih poslova.Kao i katoličku crkvu, uticajnu u DRK.Zapad, ne navodeći dokaze, spekuliše da se Feliks Tšiskedi dogovorio s dosadašnjim predsednikom Žozefom Kabilom.U prvom obraćanju po objavljivanju rezultata, pobednik se u svakom slučaju pozitivno izrazio o budućem partnerstvu s Kabilom.Što DR Kongo obećava prvi mirni prenos vlasti u 59 godina nezavisnosti.

Dosadašnji predsednik DRK Žozef Kabila (na vlasti od 2001. godine) odbijao je da organizuje predsedničke izbore iako mu je 2016. godine istekao drugi mandat. Kabila više nije imao prava da se kandiduje.

Izbori su na jedvite jade, i pod pritiskom američkih sankcija na Kabila, održani 30. decembra 2018. godine, ali ni tada na teritoriji cele zemlje. U tri najveća kongoležanska grada glasanje je odloženo za mart 2019. godine, tvrde ruski mediji.To zapadni mediji ne potvrdjuju.

U DRK se već 20 godina, posle Drugog kongoležanskog rata, nalazi kontingent Ujedinjenih nacija, u mirovnoj misiji.

Neposredno po raspoređivanju ograničenog kontingenta američke vojske u Gabonu, u toj zemlji je došlo do pokušaja državnog udara.

Mada su pučisti zauzeli državnu radio stanicu Gabona i, pozivajući se na „patriotski pokret mladih u redovima snaga odbrane i bezbednosti“ objavili osnivanje „Nacionalnog saveta restauracije“, administracija predsednika Gabona Ali Bongo Ondimbe objavila je da situaciju drži pod kontrolom.

Francuski mediji su preneli da je u Gabonu ubijeno dvoje, a uhapšeno sedmoro učesnika puča.

Bogatstva Afrike u sve oštrijem su fokusu pažnje ekonomski razvijenih država Evrope, Azije i SAD.

I SAD i Rusija pokazuju javno nezadovoljstvo širenjem uticaja Kine na Afričkom kontinentu i optužuju je da masovnim kreditiranjem dovodi afričke države u zavisnost i preuzima energetske i infrastrukturne objekte.

Rasporedjivanje američkih trupa u Gabonu, pod izgovorom zaštite američkih gradjana u bogatoj Demokratskoj Republici Kongo, smatra se samo delom bitke za podelu Afrike i njenih bogatstava.

DRK se često opisuje kao zemlja s najvećim rudnim bogatstvom na svetu.Ali njen bruto domaći proizvod za 2018.godine procenjen je na samo 816 dolara po stanovniku.

Na teritoriji DRK nalazi se 80 odsto svetskih rezervi rude koltana iz koje se dobija tantal bez koga su visoke tehnologije nezamislive.

A sa teritorije Gabona i DRK potekao je uran od koga su izradjene prve američke atomske bombe, podsećaju ruski mediji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com