Agrokor: Ante Ramljak podneo ostavku zbog sukoba interesa

Ante Ramljak, poverenik Vlade Hrvatske u kompaniji Agrokor podneo je neopozivu ostavku na tu dužnost posle višemesečne javne rasprave o sukobu interesa u koju je zapao angažujući za savetničke poslove firmu u Agrokoru svoju bivšu firmu.

Ramljak je izjavu o neopozivoj ostavci dao zagrebačkom Večernjem listu, a posle sinoćnjeg višečasovnog sastanka s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Zbog višemilionskog ugovora izmedju Agrokora i firme Texo Management, hrvatski premijer je bio pod snažnim pritiskom ne samo javnosti i opozicije, nego je svoje ogromno iznenadjenje i nezadovoljstvo zbog tog posla izrazila i hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Ona je te ugovore ocenila kao „preterane i duboko nemoralne“, a poziciju Ramljaka tako neodrživom da je dovela u krizu Vladu Hrvatske.

Sve ugovore izmedju Agrokora i savetnika odobrio je Odbor poverilaca na čelu sa prokuristicom Kraša Maricom Vidaković. Ona je, po izbijanju skandala s savetničkim ugovorima, izjavila da poverioci nisu cenili proceduru po koju su savetnici angažovani, ali su se ti ugovori vrednošću uklapali u računicu poverilaca.

U dugom izlaganju pred poslanicima Sabora Hrvatske, Ante Ramljak je neki dan priznao da procedura kod donošenja odluka u Agrokoru nije bila savršena, ali da je, u nedostatku vremena, prednost dao spasavanju kompanije.

Ramljak je spašavanje Agrokora preuzeo 10. aprila prošle godine, a ispostavilo se da je u Texo Managment bio zaposlen do 30. aprila. Pred poslanicima Sabora je rekao da mu je funkciju, na koju je sad podneo ostavku, telefonom tada ponudio Božo Petrov, tadašnji predsednik Sabora, a sad šef opozicione stranke Most.

Ovu krizu Vlade Hrvatske zasad je preživela potpredsednica i ministarka privrede Martina Dalić čiji angažman oko Agrokora je takodje izložen oštrim javnim kritikama. Ona je pred Saborom na sebe preuzela kompletno autorstvo nad takodje mnogo osporavanim lex Agrokor.

Agrokor je u završnoj fazi postizanja nagodbe sa poveriocima. Ranije je najavljeno da ta nagodba verovatno neće biti postignuta, kako je zakon propisao, do 10. aprila nego se najavljuje tromesečno probijanje roka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com