Agrokor: Šta će ruskim bankama trgovinske mreže

Činjenica da će dve velike ruske banke postati dominantni vlasnik hrvatske kompanije Agrokor ne brine posebno ni Vladu Hrvatske ni vlade ostalih država u regionu u kojima posluju firme iz sastava Agrokora.

Nadu da će ruske Sberbank i VTB brzo prodati svoj udeo u Agrokoru (oko 40%), koju je prvi izneo hrvatski premijer Andrej Plenković, danas su na konferenciji za štampu ponavljali i ministri trgovine ostalih država u kojima Agrokor posluje.

„Ne verujem da će ruske banke i američki fondovi imati interes da se dugoročno bave ovim poslom“, rekao je ministar za trgovinu u Vladi Srbije Rasim Ljajić.

Agrokorove firme u Srbiji zapošljavaju 11.000 ljudi i imaju 2.000 dobavljača.

„Nama je najbitnije da dodjemo do situacije u kojoj će Agrokor normalno poslovati i da se stvore uslovi za restrukturiranje Merkatora”, rekao je Zdravko Počivalšek ministar trgovine Slovenije i najavio očekivanje da maloprodaja bude izdvojena.

„Vlasničku strukturu Agrokora odredio je bivši vlasnik načinom na koji se zaduživao. Banke obično nisu zainteresovane za dugoročno zadržavanje u vlasničkoj strukturi, ali stvar je vlasnika kako će postupati sa svojim vlasništvom”, rekla je hrvatska ministarka privrede Martina Dalić, koja je neki dan uspešno u Hrvatskom saboru preživela glasanje o predlogu opozicije da bude smenjena.

Poverenik Vlade Hrvatske za Agrokor Fabris Peruško postigao je s poveriocima te kompanije načelnu nagodbu 10. aprila. Očekuje se da ugovor o nagodbi bude potpisan do 10.jula.

„Imamo razloga da budemo optimističniji nego što smo bili pre 5-6 meseci. Verujem da će slučaj Agrokor do kraja godine biti okončan“, rekao je ministar trgovine u Vladi Srbije Rasim Ljajić.

„Lakše se diše u smislu Agrokora“, rekao je ministar trgovine Slovenije Zdravko Počivalšek.

Predstavnici ministarstava trgovine Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore razgovarali su o Agrokoru danas na Bledu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com