Ako pobede: Makron slavi pred Luvrom, Le Penova u Vensenskoj šumi

Oba kandidata na današnjim izborima za predsednika Francuske već su odabrala mesto na kome će sa svojim pistalicama proslaviti eventualnu pobedu.

Emanuel Makron će proslavu praviti pred čuvenim pariskim muzejem Luvr, dok je  Marin le Pen izabrala prostor u Vensenskoj šumi.

Makronov štab je želeo pobedu da proslavi na Marsovom polju u Parizu sa Ajfelovim tornjem u pozadini. Gradske vlasti Pariza to nisu odobrile jer se sledeće nedelje na istom mestu održava manifestacija u vezi sa kandidaturom Pariza za Olimpijske igre 2024. godine. Prema navodima francuskih medija, odbačene su spekulacije da bi izbor platoa ispred Luvra mogao da asocira na Makronove prethodnike ili čak vreme kraljeva. Luvr je u svetu najpoznatiji kao muzej, a u Francuskoj je simbol kulture. Inače, predsednički kandidat Makron u svom programu ima „Kulturni pasoš“ koji bi dobijali svi mladi Francuzi sa najmanje 18 godina sa pravom da ga u vrednosti od 500 evra godišnje koriste za posete pozorištima, bioskopima, izložbama. Takav luksuz Italiju, prema navodima francuskih medija, košta 300 miliona evra godišnje. Makron nije u svom programu naveo kako bi ovaj poklon mladim Francuzima on finansirao.

Dok Emanuel Makron podršku ima uglavnom u velikim francuskim gradovima, Marin le Pen omijenija je u provinciji. Zato je njen štab odlučio da proslavu eventualne pobede organizuje u Vensenskoj šumi. Ta se šuma nalazi istočno od Pariza, Francuzi je ne smatraju suštinskim delom glavnog grada mada organizaciono pripada XII arondismanu. Marin le Pen je inače izjavila da bi, u slučaju pobede u drugom krugu, najverovatnije prvo pozvala mamu. Francuski mediji tvrde da je Marin le Pen 15 godina bila u svadji s majkom, pošto je Pjeret le Pen napustila njenog oca i porodicu.

Konačna proslava pobednika na današnjim francuskim predsedničkim izborima održaće se kao i ti izbori prvi put u francuskoj istoriji u uslovima vanrednog stanja koje je uvedeno posle terorističkog napada u Parizu novembra 2015. godine i od tada više puta produžavano.

Izbori se održavaju na 69.245 izbornih mesta u kontinetalnoj Francuskoj, njenim prekomorskim teritorijama i u inostranstvu. Izlaznost je u 12 sati bila 28,23 odsto što je nešto manje nego u prvom krugu kad je izlaznost bila 28,54 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com