Albanija i Kosovo ukidaju roming i objedinjuju carine

Vlade Albanije i Kosova održale su danas zajedničku sednicu u Peći i na njoj potpisale devet sporazuma, medju njima i sporazume o ukidanju rominga i objedinjavanju svih carina.

Roming bi trebalo da bude ukinut, a carine objedinjene u roku od šest meseci.

Albanski premijer Edi Rama i kosovski premijer Ramuš Haradinaj ocenili su da su potpisanim sporazumima postavljene osnove za objedinjavanje ekonomija Albanije i Kosova.

Zajednički sastanak dve vlade imao  je poseban odjek u Beogradu i Prištini. U Beogradu negativan, u Prištini pozitivan.

Vlasti u Beogradu naročito je ogorčio stav albanskog premijera Edi Rame o taksi od 100 odsto koju je prošle nedjelje uvela Priština na svu robu iz Srbije.

Odmah po objavi te takse, mediji i vlasti u Beogradu su poverovali u osudu te takse koja je stigla iz Tirane. Preneto je,naime, da je vlada u Tirani tu taksu ocenila iracionalnom.

Danas je albanski premijer Edi Rama stav Tirane precizirao: “Ako neko misli da je ta taksa ekonomska mera, vara se. Mera je politička. I bila bi iracionalna u normalnim prilikama, ali prilike su nenormalne, pa je ta mera odgovor na njih. Odnosno na ponašanje Srbije prema Kosovu”.

Ranija izjava albanskog ministra finansija Arbena Ahmetija je „sa teoretskog i akademskog stanovišta normalna, ali ovde smo na polju politike“.

Rama je, kako su posebno  preneli mediji u regionu, za primer naveo kako je premijer Srbije od njega na nekom medjunarodnom skupu zahtevao da, kad govori o Kosovu, izbaci odrednicu Republika…

”What the fuck!“, prokomentarisao je Rama psovkom. Što je preneo svaki medij koji je izveštavao sa ovog skupa.

Rama je pažnju, a u Beogradu i jarost, zaslužio i ne baš jasnom izjavom da je vreme za takse od 100 odsto na severu i takse od 0 odsto na jugu.

Sa sastanka dve vlade u Peći stigle su, sudeći po izveštajima medija na albanskom jeziku, još neke provokativne poruke, koje manje-više otvoreno prete institucionalnim ujedinjavanjem Albanaca.

Da li bi Beograd tim povodom trebalo da se iscrpljuje u ogorčenim pretnjama ili da dela?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com