Aljbin Kurti, premijer Kosova: Za dobro svih gradjana, bez bilo koje razlike

Parlament Kosova je kasno u ponedeljak sa 66 glasova ZA i 10 uzdržanih izabrao lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija za premijera, dva potpredsednika i 15 ministara njegove vlade.

Vladu čine po 6 ministara iz Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova.

Ministar spoljnih poslova je Glauk Konjufci, a ministar ekonomije Rozeta Hajdari, oboje iz Pokreta Samoopredeljenje. Za ministra za evropske integracije Pokret Samoopredeljenje je predložio Blerima Reku, državljanina Severne Makedonije, koji se prošle godine kandidovao za predsednika te zemlje, kao nezavisni kandidat.

Demokratskom savezu Kosova pripalo je mesto ministra unutrašnjih poslova (Agim Veliu), ministra odbrane (Antun Čuni), ministra finansija (Besnik Bislimi).

Dva ministarska mesta pripala su predstavnicima Srpske liste: mesto ministra za razvoj (Ivan Milojević) i mesto ministra za manjine (Dalibor Jeftić) .

Po izboru za premijera, Kurti je rekao: „Zaklinjem se pred vama da ću dati maksimum svojih sposobnosti i svojih kapaciteta za dobro svih gradjana, bez bilo kakve razlike. Od danas, bez obzira za koga ste glasali, biću premijer svih vas o slušaću vaš glas, naročito kad se ne budemo slagali, jer mi možemo da imamo različita mišljenja, ali delimo iste snove i budućnost. Danas počinje nas put na velikom i neumornom radu da donesemo promene, koje svi čekaju i koje su potrebne našoj zemlji. Danas se završava stari način vođenja politike preko klijentelizma, favoriziranja i monopola i počinje nova etapa vladanja s dostojanstvom“.

Kako prenosi makedonska televizija na albanskom jeziku Alsat M, Kurtiju je poslanik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji poručio sledeće: „Danas da kažeš gradjanima zašto je ovakav sastav vlade. Hoćeš li se boriti protiv Srbije ili protiv nas preko Specijalnog suda?“

Za Kurtija je poruku imao i Fatmir Ljimaj iz Inicijative za Kosovo: „Zaboravi da ćeš moći da zaključiš dogovor sa Srbijom protiv Kosova. Zaboravi! I da hoćeš, nećeš moći! Nije mogao ni Hašim Tači, a tek ti nećeš moći nikada. Znam da si obećao, ali zaboravi, devojke i momci iz OVK su živi. Nikad nećeš naneti štetu Kosovu“.

Vjosa Osmani, funkcionerka Demokratskog saveza Kosova izabrana je za predsednicu parlamenta. Kako javlja makedonska televizija na albanskom i makedonskom jeziku Alsat M, ona će na toj funkciji ostati godinu dana, naime do maja 2021. godine kad mandat ističe sadašnjem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju. Tada će Demokratski savez Kosova, odnosno Vjosa Osmani, preuzeti funkciju predsednika Kosova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com